Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Caldaras fick Ludvika- publiken att dansa till frukost

Annons

Över hundra personer hade bänkat sig i festsalen i Folkets hus för att se Caldaras och hans ensemble, bestående av Christer Landborn och Andreas Öberg på gitarr och Hasse Larsson på bas.

Ingen verkade bry sig om att salen är sliten och att kommunen så sent som i går beslutade att den ska rustas för flera miljoner kronor, stämningen var hög och publiken ömsom sjöng med, klappade takten och till och med ställde sig upp och dansade till Caldaras musik.

- Jag är imponerad av att så många kom hit så tidigt på morgonen, sa Hans Caldaras efter konserten.

Hans Caldaras mors släkt är av rumänsk-romskt ursprung och invandrade till Sverige via Ryssland i slutet av 1800-talet. Han har nyligen utkommit med boken I betraktarens ögon där han beskriver sin tuffa uppväxt med en fot i den romska och en fot i den svenska kulturen.

Hans konsert i Ludvika bestod av en blandning av traditionella romska sånger och mer nyskrivet material. Det mesta har dock tolkats och bearbetats av Hans Caldaras själv. Caldaras talade ofta med både skämt och allvar om texternas innehåll som uteslutande sjöngs på romanès, ett av världens mest spridda språk påpekade sångaren.

- En sak som kännetecknar romsk musik är att det inte går att höra om det är ett ledsamt eller glatt tema på grund av att sången går i dur eller moll. Det kan vara en glad låt som går i moll eller tvärtom, förklarar Hans Caldaras.

Efter det ordinarie programmet fick Caldaras och hans ensemble stående ovationer och spelade flera extranummer. Det här var hans tredje besök i Ludvika, men första gången han besökte staden var redan på sjuttiotalet, så det är knappt han kommer ihåg det själv.

- Så är det när man har varit artist i fyrtio år, säger Hans Caldaras som egentligen tycker det är lite svårt att ha konsert så tidigt på morgonen.

- Men har man en sådan här underbar publik är det inte svårt, säger han.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons