Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Bohm - årets Knis Karl-stipendiat

Annons

Hans Bohm har inte bara verkat inom musiken i sin egen hembygd och Malungs spelmanslag utan han har i högsta grad skildrat musiklivet i Dalarna. Det var också Knis Karl som en gång i tiden fick Hans Bohm att börja ge ut Dalarnas Spelmansblad.

- Det var därför extra roligt att jag fick det här stipendiet och utmärkelsen kom som en överraskning. Det känns verkligen hedrande att ha fått den här utmärkelsen, säger Hans Bohm då vi träffar honom hemma i Idbäck i Malung där han vistas så ofta han har tid. Minst några dagar i veckan.

- Jag arbetar i regel fyra dagar i Falun på DD som journalist och åker sedan hem när jag är ledig. Det är så bra avkoppling, sedan kan jag syssla med musik och träna med spelmans-laget, säger Hans Bohm.

Även inom Malungs spelmans-lag var man mycket stolt då man fick beskedet att Hans Bohm hade fått Knis Karl-stipendiet.

- Det var verkligen fin reklam för bygden, Hans Bohm är verkligen värd den här utmärkelsen, säger ordföranden i Malungs spelmanslag Annie Gunnarsson.

Hans Bohm har mycket att falla tillbaka på då det gäller spelmansmusiken. Hans far, Sven Bohm, var en av dem som var med och bildade Malungs spelmanslag 1948. Han deltog under hela sitt liv i spelmanslaget och Hans Bohm har fört den spel-manstraditionen vidare. Hans Bohm är alltid engagerad då Malungs spelmanslag har sina framträdanden i bland annat midsommarfirande och Skinnarspel.

Hans Bohm fick sin första fiol som sexåring men började spela på den drygt tio år senare. Han har varit med i Malungs spelmanslag sen 1970. 1981 startade Hans Bohm tillsammans med Lars Moberg och Gunnar Ternhag Dalarnas Spelmansblad och sedan några år tillbaka är han redaktör för den publikationen som kommer ut några gånger per år.

Vad han ska göra med pengarna han fått har han inte bestämt.

- Men kanske blir det en resa till Australien igen och då besöker jag min farbror Georg Bohm. Jag var där på OS för ett par år sedan och vi håller täta kontakter, säger Hans Bohm som förutom ett brinnande intresse för spelmansmusik också har ett nästan lika stort intresse för idrott.

I Malung var glädjen stor i musikkretsar och det råder ingen tvekan om att det är en mycket meriterad och välförtjänt spelman som fått årets Knis Karl-stipendium.

Och det går inte att ta miste på att spelmannen Hans Bohm verkligen känner sig hedrad av den här utmärkelsen, samtidigt som han är lätt chockad och överraskad att just han fick stipendiet.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons