Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans 15-årige son dog i somras

Annons

Tomas Sjödin är far till tre barn, Karl-Petter femton år, John fjorton år och Ludvig nio år.

I somras dog Karl-Petter sedan han under hela sitt liv kämpat med sin utvecklingsstörning och en fortskridande hjärnsjukdom, som sakta men säkert slog ut kroppens funktioner.

Sonen Ludvig har samma hjärnsjukdom, som läkarna inte har lyckats sätta diagnos på. Det enda som Tomas Sjödin och hans hustru Lotta vet är att även Ludvig kommer att utkämpa en liknande kamp.

I sina böcker har Tomas Sjödin skrivit om hur man klarar sig som föräldrar. "När träden avlövas ser man längre från vårt kök" har sålt i 30 000 exemplar. Boken "Reservkraft" kom ut i julas.

- Jag väljer att berätta rakt på sak, utan att släta över problemen. Då blir det mer engagerande. Här handlar det inte om att folk ska gå och tycka synd om mig och min familj. Det handlar om att vår kamp kanske kan ge andra extra kraft i deras vardagsproblem, säger Tomas Sjödin och fortsätter:

- I samband med mina föreläsningar har jag upptäckt att en familj med friska barn också har sina problem, som kan vara jobbiga att lösa. En gång kom exempelvis en kvinna och berättade att våra problem påminde om deras bekymmer där det fanns alkoholism i familjen.

När tidningen först ringer Tomas Sjödin står han vid sonen Karl-Petters grav på en kyrkogård i Göteborg.

Tomas Sjödin och hans familj tvingas nu gå vidare efter en mycket dramatisk sommar.

Tomas Sjödin berättar att sonen Karl-Petter hade kämpat länge och hade haft stor ångest eftersom funktionerna i hans kropp slutade att fungera. Men efter en längre period då sonen mått bra, beslutade övriga familjen att åka på en bilresa i Europa. Läkarna sade att det var lugnt. Familjen behövde samla kraft.

- Men i Italien fick vi höra att Karl-Petter fått hjärtstillestånd. Allt gick då mycket fort. Men vi tvingades stå på en parkeringsplats i Italien och via mobiltelefon höra när Karl-Petter dog.

När Tomas Sjödin berättar detta har han yngste sonen Ludvig i knäet, som snart ska gå igenom samma kamp som sin storebror.

Hur orkar man som förälder gå igenom en sådan kamp?

Tomas Sjödin säger att det är här man måste hitta reservkraften.

- Men nu, när det blivit vardag efter Karl-Petters bortgång, har jag ibland mått riktigt dåligt. Men jag är på väg tillbaka. En av mina första föreläsningar efter Karl-Petters bortgång är just i Falun. Jag ville komma till Falun eftersom pastorn Lars-Gustaf Eriksson är en god vän till mig.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons