Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hängbro får belysning

Annons

Det var i samband med Vansbros 100-års jubileum som ljusslingor först monterades på hängbroarna i Saltvik och Grönalid.

Slingorna blev mycket uppskattade och gav ett fint intryck åt samhället från genomfarten. Efter något år blev underhållet alltmer sporadiskt.

Slingorna lyste alltmer "tandlöst" och efter en tid plockades de ned.

Enligt tekniska enheten var ljusslingorna enbart ett provisorium som inte var godkända för permanent bruk. Skadegörelse gjorde dessutom att underhållet blev för kostsamt.

Under fjolåret föreslog arbetsgruppen för "Försköning och förtätning av centralorten" att ljusslingor åter skulle monteras och att pengar skulle anslås i budgeten för 2002. Pengar anslogs och tekniska nämnden fick ärendet på sitt bord.

- Vi tyckte inte att det här skulle prioriteras, säger tekniska nämndens ordförande Bernt Engman.

Nämnden föreslog i stället att befintliga stolpbelysningar skulle renoveras och att Saltviksbron skulle kompletteras med två ljuspunkter.

Arbetsgruppen för försköning och förtätning var dock inte nöjda med tekniska nämndens beslut utan frågan lyftes till kommunstyrelsen och därefter till fullmäktige.

Gunnar Magnusson, s, och Elisabeth Lindén-Brandt, c, menade att tekniskas budgeterade pengar för ljusslingorna skulle föras över till kontot för centralortens försköning under 2002.

Bernt Engman, s, ansåg att investeringen kunde skjutas fram till 2008 vilket även blev fullmäktiges beslut. Votering begärdes och med 21 röster mot 19 beslutades ändå att satsningen på hängbroarna skulle genomföras. Enligt anbudsgivaren, Vansbro elektriska, beräknas allt vara klart framåt våren.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons