Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handsken är huvudsaken

Annons

Stora pengar och mycket tid läggs ofta ner på att köpa skidor, pjäxor, jackor och byxor. Men många glömmer handskarna. Stressade skid-åkare plockar slentrianmässigt med sig några handskar som ligger nära kassan.

Det kan straffa sig. Våta, kalla och i värsta fall förfrusna fingrar kan bli resultatet i slutändan.

Testfakta.se lät laboratoriet IFP Research göra en grundlig test av tio populära skidhandskar, som kostar 100-500 kronor paret.

Vartannat par var inte vattentätt. Tre av dessa ger dock sken av att vara vattentäta när man läser på innehållsdeklarationen. Handskarna från Bergland, Salomon och North Bend innehåller alla isoleringsmaterialet Thinsulate. På deklarationen står det att materialet inte absorberar vatten.

Men de tre handskarna får lågt betyg i båda testmomentet som handlar om vatten - vattentäthet och vattenmotstånd (absorptionsförmåga).

- Exakt hur mycket kallare en fuktig handske blir har vi inte mätt. Men att fukten kyler är knappast någon hemlighet, säger Alf Börjesson på laboratoriet som utfört testet.

De fem handskar som var vattentäta, Kombi, Units, Hestra C-zone, Everest och Marmot, hade alla någon form av så kallat membran. Det ligger som en skyddande hinna som andas mitt i handsken, som oftast består av tre skikt: ett yttre skal, ett mellanskikt som ska absorbera och stöta bort fukt och ett inre som ska värma och ge komfort närmast fingrarna.

Förmågan att hålla borta vatten har inte mycket att göra med handskens pris. Testets dyraste handske, Salomon Heritage, för 499 kronor, läckte rejält medan Units från Coop, för 149 kronor, fick mycket bra värden.

En fördel är om en handske som håller tätt också är slitstark. Så var det inte. Tre av de vattentäta handskarna, Units, Hestra C-zone och North Bend, fick underkänt när slitstyrkan testades.

- Vi klippte loss fyra bitar på varje handske och testade dem separat enligt europeisk standard i en speciell nötningsapparat. Flera handskar gick det hål på ganska tidigt, säger Alf Börjesson.

Värmen då?

Jo, de flesta är ganska varma. I alla fall så länge de är torra. Det kan Tore intyga. Tore är IFP: s termiska provdocka. Med hjälp av Tores avancerade provmöjligheter och en värmekamera testades varje handske tre gånger vid noll grader. Varmast blev Tore i Units och kallast i North Bend.

- Men trots allt var det ganska små skillnader i den här temperaturen. Men de ökar när det blir kallt eller om handsken är fuktig, säger Alf Börjesson.

Testet visar att pris och kvalitet inte alltid hänger ihop. Också när Testfakta.se testade skidhandskar för barn för tre år sedan klarade sig flera billiga handskar mycket bra. KappAhls lågprishandske blev bäst i test och slog betydligt dyrare handskar från Hestra och Reima.

FREDRIK NEJMAN/ TESTFAKTA.SE

Mer läsning

Annons