Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplan för integrerat samhälle

Annons

Vad är integration? De flesta av oss kommer nog att tänka på gruppen invandrare när vi hör det ordet, men begreppet finns i vår vardag, mer än vi tror.

Integration är en förutsättning för en demokratisk och rättvis utveckling på arbetsplatser och samhället i övrig.

Integration är en fråga om demokrati. Det handlar om invandrarnas plats i vårt samhälle i organisationerna, fackföreningar, politiska partier och arbets platserna.

Med integration menar vi också kulturell mångfald, jämlikhet och inte minst ömsesidig respekt och tolerans för varandras olikheter.

Det handlar om lika värde och lika rätt.

De demokratiska organisationernas uppgift är att ta hand om sina medlemmars intressen, oavsett om det gäller diskriminering, orättvisa, arbetsvillkor eller rätten till delaktighet i den demokratiska processen.

I det nya pensionssystemet måste man arbeta 40 år i Sverige för att ha rätt till full pension. Hur många invandrare kan uppnå full pension?

Det finns alltför många invandrare som gått SFI men saknar yrkeskompetens, man har levat tio år eller mer i arbetslöshet, man har gått många utbildningar och kurser istället för att få jobb.

Det behövs praktikplatser i länet för alla dem som är på yrkesutbildningar, eller läser SFI. Även Migrationsverket behöver praktikplatser för asylsökande.

Nu måste kommunerna träffas för positiva diskussioner och börja samarbeta för ett integrerat samhälle, samt koordinera mellan kommunen och staten för den lokala utvecklingen.

Integration börjar på arbetsplatserna. Arbetslösheten bland invandrarna i länet är alldeles för hög.

Vi uppmanar kommunerna i länet att ta fram en handlingsplan för ett integrerat samhälle.

Det är mycket bra gjort av Kenneth Persson att lyfta integrationsfrågor i Borlänge kommun, han bidrar till att etablera debatten och diskussionen runt frågan.

FACKLIGT AKTIVA

Mer läsning

Annons