Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarparet känner att de är på rätt väg

Annons

Leif och Jeanette trivs med handlarlivet, trots långa arbetsdagar med tidiga mornar och sena kvällar.

- Det är en livsstil att vara handlare. Det är stressigt, men ofta på ett positivt sätt.

- Huset i Lisselbo har blivit vårt andningshål. Här får vi möjlighet att ladda batterierna, säger Leif, gotlänningen som funnit sig väl till rätta på fastlandet och med vintern i Falun.

Att det blev Falun och en butik i Slätta för paret Stenebäck, var egentligen en tillfällighet.

Leif och Jeanette var båda tjänstemän på ICA i Stockholm, när ett erbjudande kom att ta över butiken i Slätta.

- Det lät spännande, vi tvekade aldrig, förklarar Leif och Jeanette.

- Falun är en trevlig stad och Slätta ett bra område att driva en butik, säger Jeanette.

Livsmedelsbutiken mitt i Slätta centrum är den stora samlings-platsen i området. Här finns både spelbutik, post och bank under samma tak.

- Vi är inte några banktjänstemän. Men med ICA-kortet kan man både spara och ta ut pengar. Det är bra både för kunden och för oss, säger Jeanette.

Leif, gotlänning, och Jeanette, född och uppvuxen i Enköping har kommit in i vardagslunken i Slätta. De har blivit lite av "handlarparet Reine och Mimmi" i TV-serien Tre Kronor, omtyckta och välkända för de flesta i området.

- Första året var lite uppförsbacke. Butiken hade en negativ trend när vi tog över och hade tappat lite i omsättning, men vi lyckades stoppa tappet och vända den negativa trenden till en liten ökning förra året.

Butiken har i dag en omsättning på 50 miljoner kronor och 22 anställda.

- Vi är definitivt på väg åt rätt håll, säger Leif och Jeanette, som lagt ner mycket kraft på att göra butiken kundvänlig.

Personalkostnader och varuinköp är de två tyngsta utgiftsposterna.

Det behövs en rejäl omsättning för att verksamheten ska gå runt, i en tid då det samtidigt växer upp allt fler lågprisbutiker.

- Vi är inte oroliga för lågprisbutikerna. Vi kan aldrig konkurrera med deras priser, vår styrka är att hålla hög klass på färskvaror och ha en ombonad butik som folk trivs med att handla i, säger Jeanette och Leif.

Mer läsning

Annons