Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna lämnar gruvområdet

Annons

Det betyder att flera mysställen försvinner från området, till förtvivlan för de få kvarvarande hantverkarna.

Just trädgårdshandeln med sina blommor och bagarstugan med servering har skapat trivsel på området.

- Vi har varit här två säsonger och insett att det inte går längre, säger Kerstin Svärd och återvänder till sina växthus i Uvnäs.

Hon driver Gruvans Trädgård tillsammans med Cristina Somnäs, som brinner för odlandet men inte har något spikat framöver. Båda stortrivs på området och hade gärna stannat om de lyckats få snurr på verksamheten.

- Det går inte att arbeta utan att få någon lön, förklarar Sylvie Andersson, som tillsammans med Ann-Marie Källgren hållit igång Gruvans bagarstuga sedan i slutet av förra året.

Båda är förtegna och vill inte närmare utveckla varför de sagt upp kontraktet med Stiftelsen Kopparberget. Till och med november månad kommer de dock som vanligt att baka tunnbröd och håll serveringen öppen.

Det är jättetråkigt att de försvinner härifrån, säger silversmeden Peter Blom som är granne med trädgårdshandeln och bagarstugan. Han befarar att det ska bli dött här uppe, om inte Stiftelsen Kopparberget marknadsför området bättre och lockar hit fler hantverkare.

- Min målsättning är självklart att få upp nya hyresgäster både till affärslokalen och bagarstugan, säger Ulf Nilsson chef på Stiftelsen Kopparberget.

Han menar att det kanske krävs mer försäljning ute på fältet, för att få bagarstugan med servering att gå runt. Dessutom framhåller Ulf Nilsson vikten av att alla på Hantverket har samma öppettider och då alltid finns på plats för att ta emot besökare.

- Vi här uppe är alltid öppna för nya möjligheter och idéer, och skulle fler hantverkare vilja flytta hit kan det säkert ordnas. Min dröm är fortfarande att både närboende och långväga turister ska uppleva hela området som väldigt trevligt, slutar Ulf Nilsson.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons