Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Handlaren får skylla sig själv"

Annons

Förra året startade Haga Livs, efter förfrågan från äldreomsorgen, hemsänding av varor till boende på servicehus.

Handlaren fick veta av länsstyrelsen att kommunerna ger bidrag till sådan verksamhet och att det kunde sökas i efterskott ett halvår tillbaka. Han satte priset på hemsändningen till sina kunder utifrån ett förväntat bidrag.

Han hade även kontakt med näringslivskontoret när han hämtade ansökningsblanketter för bidraget och uppfattade att allt var i sin ordning.

Han ansökte om att få 87 000 kronor men inga pengar kom. Orsaken var att det enligt kommunens regler måste vara två kilometer mellan affär och kund för att bidrag ska utgå, något som handlaren hävdar att han aldrig fått information om. Han kände sig bottenlurad och vilseledd av kommunen och begärde omprövning.

Och det har det blivit på flera håll i kommunen och alla instanser kom fram till att regler är reg-ler och Haga Livs har inte rätt till bidrag. Den tjänsteman på näringslivskontoret som handlaren hade kontakt med hävdar bestämt att han fått reda på reglerna vilket han å sin sida lika bestämt tillbakavisar.

När frågan tidigare var uppe i kommunstyrelsen för prövning blev den lite osäker och begärde en ny utredning från kommunjuristen. Det kunde ju faktiskt vara så som handlaren uppgav.

Utredningen visar att länsstyrelsen informerat fel vad gäller att man kan söka bidragen retroaktivt efter sex månader. Vem som har rätt om kommunens information om avståndsreglerna går inte att utröna och ord står mot ord fann juristen.

Men vid kontakten med länsstyrelsen fick handlaren veta att de regler han informerades om var generella. I och med detta borde han själv ha tagit reda på vad som verkligen gällde i Falun innan han drog igång sin hemsändningsverksamhet anser juristen.

Genom att han inte gjorde det har han själv genom sin egen försumlighet ansvaret för den ekonomiska förlust han lidit.

Det ansåg också kommunstyrelsen när den åter tog ställning till handlarens krav på pengar.

- Ja han får skylla sig själv, säger kommunalrådet Bjarne Harrung.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons