Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappfrågor i fokus

Annons

Under två tvåårsperioder på 1980-talet var hon förbundsordförande i FUB.

Som 23-åring blev hon mor till en handikappad dotter, en händelse som förändrade familjens livsvillkor radikalt.

Hon har alltså goda kunskaper i handikappfrågor och en perfekt vald invigningstalare när Europeiska Handikappåret invigdes i Ludvika på måndag.

Det handlar om ett kampanjår som för Ludvikas del fick avstamp i de lokala handikappavdelningarnas lokaler.

- Jag är förtjust i de här lokal-erna. När så många (17) handikapporganisationer kan samsas under samma tak och samarbeta har man goda förutsättningar i sitt arbete, lät hon publiken förstå.

Det kommande kampanjåret har de gamla, sorgligt aktuella, frågorna att arbeta vidare med. Det är de som handlar om att förändra attityder gentemot handikappade, att öka tillgängligheten till offentliga lokaler och alla de andra hjärtefrågorna, hos handikapprörelsen, och som diskuterats genom många år och alltid framstått som "gamla".

Fortfarande kvarstår många av de gamla problemen även om Sverige har ansetts vara ett föregångsland när det gäller handikappfrågor.

- Vi ska vara väldigt försiktiga med att slå oss för bröstet, sade hon.

Än finns mycket att göra innan vi kan säga oss leva upp till talet om ett tillgängligt samhälle för alla och att vi uppfyller de lagstadgade bestämmelserna om mänskliga rättigheter.

- Handikappfrågorna ska inte hanteras av särskilda politiker inom särskilda avdelningar inom riksdagen. De frågorna ska genomsyra alla politikerområden, sade hon och fick instämmande av åhörarna.

Vid årsskiftet startade kampanjbussen - "Marschen" - från Aten för att avsluta resan i Rom i december.

I augusti anländer den till Sverige och gör stopp med jämna mellanrum där lokala handikapporganisationer ska få möjlighet att torgföra sina idéer.

På det lokala planet, bland föreningarna, finns en hel del aktiviteter inplanerade under hela året.

Hietala-Nordlunds anförande följdes också av en spontan debatt, bland annat omkring politikernas attityd till handikappfråg-orna. En som var extra aktiv var SPF Veteranringens, och Afasiföreningens, Gunnar Andersson, som starkt ifrågasatte politikernas kortsiktiga syn på handikappfrågorna.

- Om man bara tar snabba ekonomiska beslut, och snackar sig ur det aktuella problemet, blir det oftast så mycket dyrare i nästa fas. Ibland undrar man hur mycket realitet som ligger till grund för beslut i handikappfrågorna, sade han och fick i gång en stundtals ganska vass dialog med invigningstalaren.

Dock utan övertoner och deltagarna skildes i bästa samförstånd.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons