Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappade tvingas samla pengar

Annons

Det säger Bosse Pettersson, rullstolsburen och kassör i föreningen Hedemora Assistansservice.

På tisdagen kom han och några av de andra medlemmarna i föreningen till Vasahallen och berättade om sina önskemål, och om hur de hoppas att penningproblemet ska kunna lösas.

Astrid Larsson och Marjan Dasdani vill båda kunna bada tillsammans med sina kompisar. För Jocke Svedlund, Lars Tysklind och Bosse Pettersson är det mera fråga om att få tillgång till simbassängen som träningsmöjlighet:

- Jag är förlamad från bröstet och nedåt, så det är viktigt att träna armar och axlar. Att köra rullstolen och vanlig styrketräning ger visserligen bra träning, men det vore bra att kunna simma också, säger Jocke Svedlund.

Det finns en liten bassäng med lyft vid habiliteringsenheten i Hedemora, men den är dels tillgänglig bara för behandlingsbad, och dels är den väldigt liten:

- Det blir inte mycket till simträning där, det är mest att simma runt, runt, säger Jocke Svedlund.

För Bosse Pettersson är behandlingsbassängen inget alternativ också av ett annat skäl, den har för varmt vatten, 34 grader:

- Min sjukdom gör att värme inte alls är skönt, till och med det 28-gradiga vattnet i Vasahallens stora bassäng är lite för varmt för att det ska vara behagligt, säger Bosse Pettersson.

En enkel stollyft till simbassängen i Vasahallen skulle kosta drygt 71 000 kronor med montering och moms. Beställs den nu kan den vara på plats till september:

- Det är en enkel lyft med en plastsits som höjs och sänks med en enkel vev. Vi tror att enkelheten kan vara en fördel eftersom den inte kräver tillsyn och underhåll på samma sätt som en ellyft med batterier som måste laddas skulle göra, säger Gisela Backlund, ordförande i Hedemora Assistansservice.

Från Vasahallens sida finns det inga invändningar mot att en flyttbar lyft installeras. Så det är pengarna som fattas:

- Vi har räknat ut att om varje Hedemorabo ger tre kronor var, då kan vi köpa lyften, och det är klart att vi hoppas att Hedemoraborna ska tycka att det är värt det. Dessutom skulle en lyft här i Vasahallen säkert göra bassängen attraktiv för rullstolsburna från Avesta också, eftersom simbassängen där inte heller är tillgänglig för rullstolsburna, säger Gisela Backlund.

Hedemora Assistansservice har öppnat ett särskilt bankkonto för insamlingen till lyften, så de som vill bidra till lyftköpet kan sätta in en slant på bankgiro nummer 5443-2687.

LOTTA LILLE

Mer läsning

Annons