Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappade Leksand

Annons

I Leksand saknas ett handikappråd, där representanter för handikapprörelsen och kommunen träffas regelbundet för samråd och information. Från 1999 valde kommunen att arbeta efter ett samarbetsavtal för direktkontakt utan handikappråd.

Denna samarbetsform fungerade inte och allt organiserat samarbete upphörde. Följden blev att många leksandsbor med funktionshinder inte får den samhällsservice som de har rätt till.

Behovet av samråd blev dock akut när kommunen 2003 antog sitt handikappolitiska program med målet att göra Leksand handikappanpassat till år 2010. Programmet fastslår: "Handikappsekreteraren har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att kalla handikapporganisationerna till ett möte för att tillsammans utforma ett nytt avtal."

Någon kallelse till ett sådant möte kom inte.

Först år 2005 reagerar kommunstyrelsen.

Handikapporganisationerna inbjuds till information den 31 maj 2005 om ett förslag till reglemente som socialförvaltningen utarbetat. Dagen därpå inlämnas det till kommunstyrelsen för beslut.

Samråd ska enligt reglementet ske genom direktkontakt via kontaktpersoner som respektive nämnd och organisation utser. I praktiken samma icke-fungerande arbetsform som tidigare!

Handikapporganisationerna föreläggs alltså detta nya avtal utan att de fått delta i utformningen så som kommunfullmäktige beslutat. I skrivelser till kommunstyrelsen avvisar handikappföreningar förslaget och upprepar kravet om handikappråd.

Alla (?) andra kommuner i Dalarna har inrättat handikappråd. Det "rådlösa" Leksand har på tre år inte lyckats ta ett myrsteg för att genomföra beslutade åtaganden i sin handlingsplan.

Reglementet dras nu i långbänk medan Leksand blir ett allt mer otillgängligt samhälle för funktionshindrade.

LJUSK SVEN ERIKSSON, ORDFÖRANDE I HÖRSELSKADADES FÖRENING

Mer läsning

Annons