Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappad lurades betala 200 000 kronor

Annons

Den förståndshandikappade mannen, som är i 50-årsåldern, har umgåtts med de båda männen, och vid ett stort antal tillfällen har han förmåtts att betala deras tobak, öl, hyrbilar och elektronikvaror. När den handikappades gode man upptäckte en skuld hos kronofogden slog han larm.

I förhör med polisen har mannen berättat om tjatet från de nu åtalade, en Falubo och en man från Sandviken. Han säger att när han någon gång inte ville ställa upp hotades han med "smäll". De sade åt honom att inte säga något till polisen, och av rädsla gjorde han som de sade och höll tyst.

Under tiden januari till oktober 2001 hann mannen pumpas på 197 000 kronor, genom bensinkort, krediter på elektronikaffärer, och genom telefonlån. Många av varorna som köptes såldes sedan vidare av 29-åringen och 34-åringen.

Dessutom förmåddes mannen söka lån på flera banker och butikskedjor, som gav honom avslag. Hade låneansökningarna gått igenom hade ytterligare 186 000 kronor kunnat hamna i fel händer.

De båda åtalade erkänner brotten. De var ute efter snabba pengar, men hävdar att de inte behövt tjata nämnvärt för att få mannen att hjälpa till. De kom med förslag och han ställde upp. Om han tvekade någon gång sade de åt honom att inte oroa sig. Vid något tillfälle ska mannen ha fått lite av pengarna, och en gång fick han följa med på en resa till Åland.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons