Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handens arbetare hyllas i bok

Annons

Som en hyllning till 1900-talets hantverkare har Svärdsjö Hembygdsförening givit ut en bok med titeln Handens skicklighet. Lars-Erik Larzon har skrivit boken och nyligen hölls boksläppfest på Arvid Backlund-gården.

Boken innehåller ett axplock av de många hantverkare som verkat i bygden och beskriver också hantverksföreningens verksamhet. Föreningen bildades 1935 och glansperioden inföll under 1940- och 1950-talen.

Bland de många skickliga nämns smeden Utter Janis Hans Johansson från Linghed. I hans smedja tillverkades heldragna gevärspipor redan på 1800-talet.

Där finns också historien om bagarparet Sjögren, om bröderna Backlunds möbelsnickeri och om Wilhelm Egelmark, som var bygdens fotograf och förevigade Svärdsjöbornas liv.

Resultatet av dessa handens arbetare finns fortfarande kvar. Axel Bohlins väggmålningar av Svartnäs historia finns bevarade i pensionärshemmet. Omslaget till boken är också hämtad från väggmålningen.

Lars-Erik Larzon är själv hantverkarson. Hans pappa Thure Larsson hade plåtslageri, men på äldre dagar ägnade han sig mer åt konstsmide.

Många av bilderna är hämtade från hantverksföreningen, vars papper numera förvaltas av hembygdsföreningen. Dessutom har många släktingar till de omskrivna bidragit med material.

MONICA NÄSLUND

Mer läsning

Annons