Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsträdgård svårtskadad vid brand

Annons

Det var omkring midnatt, natten till onsdag, som en granne upptäckte att det brann i handelsträdgården. Ägaren, Östen Gustavsson, bor inte vid anläggningen, men fick ett telefonsamtal om att det brann och åkte till platsen.

Räddningstjänsten i Smedjebacken larmades och när de kom till platsen brann det kraftigt i den byggnad där butiken och pannrummet är beläget.

Innan räddningstjänsten hade läget under kontroll hann branden sprida sig till två växthus som är byggda i anslutning till butiken.

Genom ett intensivt sprutande med vatten lyckades räddningspersonalen stoppa branden innan växthusen brann ner. Eftersom det var plast i väggarna och taken hade det smält till stora delar i hettan.

Inne i byggnaden fanns en stor ackumulatortank med fem kubikmeter vatten och i värmen från branden började den hettas upp. Men genom att kyla den med vatten sänktes temperaturen.

Det är oklart vad som orsakat branden och någon teknisk undersökning kommer inte att göras. Det hela betraktas som en olyckshändelse.

För Östen Gustavsson är det som hänt i det närmaste att betraktas som en katastrof. I det växthus som är svårast skadat hade han hela sin vårsådd.

Kommande vecka var det planerat att han skulle plantera om dem i krukor och ställa dem i ett annat uthus.

- Nu finns det inget att plantera ut, alla plantor som fanns i växthuset är döda, konstaterar han.

Han hade det hela försäkrat, men känner sig vid sin ålder inte särskilt pigg på att börja om och bygga upp verksamheten igen.

Östen Gustavsson har i nuläget inte riktigt klart för sig hur mycket skadorna uppgår till.

- Jag måste först prata med försäkringsbolaget.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons