Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsstrid väntar

Annons

Arbetsgivare och fack har presenterat sina krav inför de stundande förhandlingarna. Enligt Handelsanställdas förbund är arbets- givarens förslag det sämsta hittills i historien. Parterna står långt ifrån varandra och Roger Hemming, förste ombudsman på Handels Dalarna, utesluter inte att konflikt-vapnet kommer att användas.

-Man ska ha möjlighet att försörja sig på sitt arbete. Det innebär rätt till mer tid och högre lön. Svensk Handel är som en fossil som kommer med samma gamla krav.

Handelsanställdas förbund kräver att månadslönerna höjs med 955 kronor. Där ingår en jämställdhetspott på 130 kronor. Vidare kräver förbundet att minimilönen höjs med 1055 kronor.

Motparten, Svensk Handel, anser att företagen inte kan bära så stora ökningar. Arbetsgivarna vill också få en större lönespridning, samt kunna fördela potter till individer utifrån kompetens och arbetsinsats.

Striden kommer även att stå om OB-tilläggen. Svensk Handel uppger att man vill styra över pengar från dessa till fast anställd personal för att göra yrket mer attraktivt och höja statusen. Den argumentationen köper inte Roger Hemming.

-Det är ett gammalt synsätt de har, en metod att försöka sänka det generella löneläget.

Han säger att det är obekvämt att jobba sena kvällar och helger. Och att man ska ha rätt till OB-tillägg oavsett om man är 17 år eller 48.

-De vill ha sämre anställningstrygghet och en mer godtycklig lönesättning, hävdar Roger Hemming.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons