Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handels varslar om strejk

Annons

Handels varslar i morgon om strejk i påsk. Förhandlingarna mellan Handels och arbetsgivarorganisationen hade strax innan strandat, enligt Handels.

Löneförhandlingarna rör ett nytt avtal för 120|000 anställda inom detalj- och partihandeln. Under hela helgen har parterna suttit i förhandlingar.

I går uppges Handels och Svensk Handel ha varit överens om ett treårigt avtal som skulle innebära att löneökningarna inom detaljhandeln hamnade över nivåer i de avtal som tecknats för industrin, skriver Handelsnytt. Men när uppgörelsen skulle godkännas av Svensk Näringsliv blev det ett nej.

Det var en besviken ledning för Handels som mötte medierna på eftermiddagen.

Enligt Handels var parterna överens i går eftermiddag. Det nekande beskedet kom några timmar senare.

På frågan hur han kan vara säker att det är Svenskt Näringsliv som stoppar avtalet svarar Häggström att det var beskedet Handels fick.

Det treåriga avtalet Handels säger att parterna kommit överens om skulle för detaljhandelssidan innebära en löneökning på 13,02 procent och för lagersidan en löneökning på 11 procent. I kronor handlar det om 2|435 kronor för detaljhandeln och 2|290 kronor för lagersidan under hela treårsperioden.

I de pengarna finns en jämställdhetspott för att höja lönerna inom kvinnodominerade branscher.

Lars-Anders Häggströms tolkning är att Svenskt Näringsliv inte vill se en sådan satsning.

Dag Klackenberg, vd för arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, delar Handels syn på det som har hänt. Parterna var enligt Klackenberg helt överens, och nöjda med att kunna lösa avtalet på egen hand utan att behöva kalla in medlare.

Han berättar för TT att Svensk Handel inte fick gehör för avtalet när det drogs i Svenskt Näringslivs berednings- och samordningsutskott.

Svenskt Näringslivs styrelse ska nu kallas in och Dag Klackenberg säger att han tror att det kommer att sluta med att avtalet ändå kommer att tas.

Svensk Handel har nu fram till måndag klockan 13 på sig att skriva under avtalet. Därefter kommer Handels att varsla om stridsåtgärder.

Det betyder att ett sådant varsel måste komma senast vid midnatt natten mot tisdag.

Handels förbundsstyrelse har också beslutat att hemställa hos LO om sympatiåtgärder.

Svenskt Näringsliv vill ingenting säga om uppgifterna att organisationen sagt nej över huvudet på Svensk Handel.

TT: Men uppgifterna är ju att det är ni som sagt nej till en framförhandlad lösning mellan parterna?

TT

Mer läsning

Annons