Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handels varslar om strejk

Annons

LO-förbundet Handels varslar om total strejk vid 94 arbetsplatser runt om i landet. Strejkvarslet berör drygt 6|000 anställda inom detaljhandeln och partihandeln och träder i kraft från och med midnatt, natten mot 5 april, enligt uppgift från Medlingsinstitutet.

Enligt Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström finns en stark oro bland arbetsgivarförbunden att golvet för löneökningarna ska trissas upp. Det är därför Svenskt Näringsliv i går sade nej till att Svensk Handel fick göra upp med facket på de förslagna nivåerna.

Enligt Bäckström ska Svenskt Näringsliv alltid godkänna sina medlemsförbunds avtalsöverenskommelser med facken.

I Svensk Handels fall hade de lite bråttom.

LO har beviljat Handels rätten att vidta stridsåtgärder och efterfråga sympatiåtgärder.

"Att Svenskt Näringsliv förbjuder Svensk Handel att ingå ett avtal som branschens parter är överens om saknar motstycke och riskerar att skapa stor oreda i de fortsatta förhandlingarna på svensk arbetsmarknad", skriver LO:s avtalssekreterare Erland Olauson i ett pressmeddelande.

Enligt LO:s styrelse ligger uppgörelsen som Handel hade träffat med arbetsgivarna inom ramen för LO:s samordning.

Trots att fackförbundet Handels och arbetsgivarna Svensk Handel var överens om ett nytt avtal strandades förhandlingarna på söndagseftermiddagen. När Svensk Handel skulle få klartecken från Svenskt Näringslivs berednings- och samverkansutskott blev det nej.

TT

Mer läsning

Annons