Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handels stängde Kupolenbutik

Annons

Dålig arbetsmiljö och innehållna löner har gjort att Handels Dalarna agerat mot butiken DVD-Palatset i Kupolen.

- Det händer nästan aldrig att vi stänger en arbetsplats, men nu har vi gjort det, konstaterar Daniel Andersson, 1:e ombudsman vid Handels Dalarna.

Handels Dalarna stängde på torsdagen butiken DVD-palatset i Kupolen. Anledningen är dels att arbetsmiljön inte uppfyller kraven, dels att en anställd inte fått sin lön för maj månad utbetald.

- Vår medlem arbetar ensam i butiken och har ingen möjlighet att äta eller gå på toaletten mellan klockan 10 och 18 fem dagar i veckan, påpekar Daniel Andersson, Handels Dalarna.

- Dessutom saknar butiken telefon vilket gör att man inte kan slå larm till polis och räddningstjänst om något inträffar, tillägger han.

Handels Dalarna har känt till bristerna i butiken en tid och har också försökt förmå ägarna att åtgärda det hela. Något man inte haft någon framgång med.

- Och när nu dessutom vår medlem inte fått sin lön utbetald har vi beslutat att stänga butiken. Något som är en mycket ovanlig åtgärd, men vi har inget alternativ, säger Daniel Andersson.

Handels Dalarna har haft stora bekymmer med att komma i kontakt med ägarna till DVD-Palatset. Som ägare står Borlängebolaget Rymdhund Svenska AB vars ägare i sin tur är spridda över hela landet.

Handels har dessutom misstankar om att ekonomisk brottslighet förekommer. Förutom löneskulden till den anställde har DVD-Palatset i dagsläget andra skulder i form av obetalda fakturor på cirka 130 000 kronor.

På fredagen kom också Kronofogden till butiken och tömde den på varor för att den vägen säkra betalningar för de obetalda lönerna och fakturorna.

- Efter det hävde jag stängningen som jag tidigare utfärdade. I och med att butiken nu är tömd var ju mitt beslut om stängning i praktiken onödigt, säger Daniel Andersson.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons