Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handels medlemmar mot konflikt

Annons

Hon har under en vecka varit ute på "uppsökeri" bland medlemmar och när hon visat vad arbetsgivarna erbjuder i ett nytt avtal har många inte trott sina ögon.

- Jag har märkt att stridsviljan är stor, säger Eva Dalin som tror att en konflikt kan bli verklighet.

Och då är hon övertygad om att medlemmarna sluter upp:

- Ja, absolut. Stridsviljan är stor.

Hon berättar att arbetsgivarna bland annat vill frysa minimilönerna i tre år, själva bestämma lönerna för personer under 18 år och över det lokala löneutrymmet.

- Och försämrade ob-ersättningar, nämner Dalin vidare.

Facket kräver å sin sida ökade löner för alla med 650 kronor i månaden, och att minimilönerna höjs med 850 kronor, förbud mot ensamarbete, med mera. Det är lätt att se att parterna står långt ifrån varandra inför kommande förhandlingar.

- Ja, det blir tufft.

Arbetsgivarorganisationen Svensk handel menar att fackets krav är alldeles för höga, och att höjda minimilöner skapar hinder att ta sig in på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarna pekar också på den ekonomiska situationen i landet och menar att stora lönehöjningar förvärrar läget för handelsföretagen.

Eva Dalin är ny som ombudsman i Borlänge, och är liksom facket av åsikten att lönerna måste höjas.

Hon genomgår en ombudsmannautbildning och gör ett halvårs praktik på avdelningen i Dalarna, som har nära 6 000 medlemmar.

Hon kommer från Säffle och det fackliga engagemanget inleddes då hon valdes till klubbordförande på Jernia. Till och från har hon också jobbat på avdelningen i Karlstad.

Inriktningen på hennes jobb nu är frisörer och arbetsmiljö, samt norra länsdelen. Hon har släkt i Vansbro och Älvdalen, så Dalarna känner hon till en hel del.

- Men Borlänge visste jag väldigt lite om, säger Eva som planerar att vidga sina vyer och se sig om i kommunen så snart hon hinner.

Ännu så länge är det veckopendling från Säffle. Starten i Dalarna har blivit bra:

- Ja, jag trivs jättebra med arbetet och personalen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons