Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill syna ungdomarna

Annons

- Ju mer jag har läst in mig på Dalarna som län har perspektivet barn och ungdomar blivit allt tydligare, både om man studerar utflyttningsstatistik och förutsättningar för Dalarna i en längre perspektiv. På lång sikt måste målet vara att barn och ungdomar som lämnar länet återkommer till regionen, förhoppningsvis med en gedigen utbildning.

Den här utvecklingen för Dalarnas forskningsråd får gott stöd:

- Det här är en inriktning som vi varit på gång med under en tid, men som inte riktigt fullföljts, säger Sven Lagerström vid forskningsrådet.

- För oss är det naturligtvis väldigt glädjande, eftersom också landstingets viktigaste övergripande inriktning är barn- och ungdomsområdet, säger landstingsrådet Christer Wahlbäck, som också är ledamot i forskningsrådets styrelse.

De Sousa menar att forskning är en väldigt viktig grund för att kunna skapa en regional utveckling.

- Det är viktigt att ta fram strukturer och samband, både positiva och negativa, och sedan gå vidare.

Han talar också om klusterbildningar och nätverk, samt hur viktigt det är för samhället att ta vara på de resurser som finns.

- Det kan vara arbetslösa ungdomar, kvinnor, invandrare/nysvenskar och pensionärer. Här finns mycket outnyttjad potential.

Peter de Souza blir nu ansvarig för en verksamhet som har 30-40 personer mer eller mindre knutna till sig.

Vem är då Peter de Souza?

- Jag är en 51-årig tidigare Göteborgare som för 27 år sedan förlorade mitt hjärta till Dalarna och egentligen varit på väg hit sedan dess. Min hustru är uppvuxen i Kåtilla by i Älvdalen och för 27 år sedan tog hon med mig upp till Rämma fäbod. Jag är universitetslektor inom kulturgeografi med regionala utvecklingsfrågor och öststatsforskning som huvudteman. Jag har hustru och tre barn, varav två lämnat hemmet. En är AT-läkare i Mora, en läser till civilingenjör i Umeå och en läser på gymnasiet. Vi bor i Örebro men håller på att sälja villan. Vi letar efter lägenhet i Falun, och alla tips mottaget tacksamt, säger Peter, och skrattar.

- Det ska vara en fyra eller femma!

På fritiden, då?

- Att hamra och spika, naturen, jag jagar älg i Kåtilla jaktlag och jag lagar gärna mat.

Favoriträtt?

- Det är faktiskt bruna bönor och fläsk. Men älgen kommer inte långt efter.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons