Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill plantera in nya vargar i Sverige

Annons

- Det finns ett tätt filter i finska och svenska renskötselområden. Bara några enstaka vargar tar sig ned genom landet och att hjälpa vargar, lyfta över dem, är oerhört kontroversiellt. Men personligen anser jag vi ska lyfta över vargar om det behövs, sade Olof Liberg.

Bristen på genetiska variationer visar sig redan. Antal valpar i kullarna har sjunkit snabbt. Det kan finnas andra genetiska problem, men med tiden kommer vargstammen att minska om inte någon ny varg lyckas ta sig in i Värmland, Dalarna, Hälsingland, Jämtland och en bit in i Norge, ett område som Olof Liberg betecknar som genetiskt isolerat.

Förklaringen till att inte vargar lyckas ta sig förbi norra delar av Finland och Sverige är dels legal jakt i Finland och illegal jakt.

- Den illegala jakten står för stor del av dödligheten bland varg och vi är mycket noga med att undersöka varje vargs situation innan vi konstaterar illegal jakt, berättade Olof Liberg.

När sambandet mellan radioförsedda vargar och ökad dödlighet bland dem kunde konstateras byttes sändarna till ett säkrare system. Trots det fortsätter vargar att försvinna. Men Olof Liberg konstaterade att ingen ökning av den illegala jakten har noterats.

Erik Hemmingsson, radioingenjör redovisade utvecklingen inom radiomärkningsteknik och med förbättrad radiomärkning kan det bli ett möjligt redskap mot bland annat illegal jakt.

- Det betyder att vi kan få larm direkt under pågående illegal jakt och det skulle i sin tur eventuellt innebära att fler djur kan märkas, men inget sådant beslut är fattat, säger rovdjursansvarig Lena Berg på länsstyrelsen Dalarna.

Det etappmål regering och riksdag beslutat, 20 föryngringar per år, uppnåddes inte förra året.

- Sverige hade 13 föryngringar 2005 och min gissning är att det blir 14 till 17 föryngringar det här året, sade Åke Aronsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons