Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill påskynda Tiskens räddning

Annons

I tre år har före detta väg- och vatteningenjören Per-Olof Lennolf arbetat med förslaget, som han nu har överlämnat till kommunen. Hans metod går ut på att man torrlägger hela sjön. Under tiden kan vattnet mellan Faluån och Runn ledas i en fyra meter bred spontad "kanal" längs med Strandvägen.

Bottensedimentet ska sedan grävas upp och fraktas till det nya reningsverket vid Falu gruva, som tas i drift våren 2007.

- Det är ett reningsverk ivärldsklass som planeras. Där kommer det att finnas kapacitet att ta tillvara och utvinna tungmetallerna. På det sättet drar man även in pengar som kan finansiera delar av projektet, säger Per-Olof Lennolf.

I nuläget planeras Främbyviken som förvaringsplats för muddringsmassorna. Något som Per-Olof Lennolf är starkt emot.

- Det finns ingen i världen som kan garantera att fördämningen håller. En sådan plan skulle bara innebära att man flyttar problemet från en sjö till en annan, säger han.

De förslag på muddringsmetoder som tidigare framförts är han inte heller förtjust i. Den planerade vattensugsmuddringen blir för krånglig och dyr. Det blir enklare med grävskopor än med pråmar och mudderverk, anser han.

Det finns även tankar på frysmuddring, en ny och tämligen oprövad metod.

- Helt omöjligt. Det skulle bli på tok för dyrt, säger Per-Olof Lennolf.

Några direkta siffror på hur mycket hans metod skulle kosta har han inte, men han garanterar att det blir billigare än de cirka 200 miljoner som det i nuläget handlar om.

Per-Olof Lennolf, som nyligen invaldes i Tiskens vänförenings styrelse, satte i gång med sina efterforskningar efter att han helt enkelt tröttnat på att "se eländet". Dessutom tycker han att arbetet med Tisken drar ut på tiden.

- År efter år går och det händer inte mycket. På det här sättet kanske jag i alla fall kan bidra till att skynda på processen.

- Läget är akut. I förlängningen är det ju inte bara Tisken som drabbas. Vattnet för även med sig gifter ut i Runn och Dalälven. Något måste göras, säger Per-Olof Lennolf.

Han uppskattar att hela processen skulle ta ungefär tre år.

ANNA WETTERHALL

Mer läsning

Annons