Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill landa i Rättvik

Annons

I december i fjol skickade Rättviks flygklubb in en anmälan om att få bygga ett flygfält strax öster om Söderås, söder om riksvägen. Den tilltänkta marken ägs till största delen av en medlem som ställt sig positiv till planerna. Innan ett tillstånd kan ges av Luftfartsverket måste markfrågan lösas helt.

- Vi ska skicka in en skrivelse om begäran om markbyte till kommunstyrelsen. I de kontakter vi haft med kommunen låter det som om kommunen skulle kunna ställa upp genom att byta till sig den aktuella marken, säger Westhed.

Först därefter kan en formell miljökonsekvensutredning inledas. Den utredningen ska i sin tur ingå i Luftfartsverkets underlag för ett definitivt beslut.

- Inom ett par år hoppas vi att det ska vara klart med alla tillstånd och beslut. Därefter kan vi inleda det praktiska arbetet med att bygga ett flygfält, säger han.

Enligt dagens planer blir fältet mellan 600 och 700 meter långt. Bredden cirka 30 meter.

- Placeringen är perfekt. Det här torde inte stöta på något problem, säger Westhed.

Flygfältsplanerna förändrar klubbens verksamhet på ett oväntat och unikt sätt.

- Vi har funnits som flygklubb i 53 år utan ett enda plan eller landningsbana. Vi är unika på det sättet. Det har blivit vår grej i flygkretsar. Vi är faktiskt aktuella för Guiness-rekordbok. Det är nästan lite synd att förstör den rekordraden, skrattar Sune Westhed.

- Men, trots allt - vi är en flygklubb. Om några år hoppas jag äntligen kunna landa ett plan på ett flygfält i Rättvik, tillägger han.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons