Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vet inte om familjen överlevt bombattackerna

Annons

Det säger Modhir Ahmed i Falun. Hans släkt och familj befinner sig i området där bomberna släpptes i lördags. Samma dag pratade han med sin bror. Efter det har telefonlinjerna brutits - allt är tyst.

- Jag kan inte få kontakt med dem, jag vet inte om de lever eller är döda, säger Modhir Ahmed.

Modhir Ahmed är född i Bagdad. Han flyttade till Sverige 1989 och arbetar nu som konstnär och föreståndare på Falu konstgrafiska verkstad.

Men just nu genomsyrar kriget hans tillvaro.

- Det är ett hemskt krig, tycker Modhir Ahmed och han tror inte på George Bush och Tony Blair när de säger att kriget ska föra Irak till demokrati.

- Det irakiska folket vill inte att deras land ockuperas, inget folk vill det. De som hävdar att demokrati kommer genom vapen har fel, säger han.

Modhir Ahmed är rädd för USA:s aggressioner och säger att det är viktigt att stoppa USA:s regering.

- Jag vill inte ha ett system där de kan bomba vilket land som helst. De kör över resten av världen när de kör över FN. Sverige är inte heller skyddat nu när de sagt emot USA.

- Arabländerna är diktaturer på grund av att USA stödjer diktatorerna.

- De upprätthåller systemet eftersom det är ett sätt för USA att få makt över oljan.

- Men Irak sade nej till USA. Därför dör nu Iraks folk, säger Modhir Ahmed.

Systemet är anledningen till att det inte finns några demokratiska traditioner under Saddams makt, anser Modhir Ahmed.

- Men det går inte att ta amerikanska traditioner och överföra till ett annat land. De måste få växa fram i Irak, säger han.

- Och vad är det egentligen för demokratiska traditioner som finns i Amerika? Hur ser världen ut när USA styr? De hotade Tyskland när de sade nej till krig. Den amerikanska administrationen måste hindras. Inte det amerikanska folket, det är viktigt att göra skillnad på det, säger Modhir Ahmed.

- USA:s krig kommer frambringa fler Usama bin Ladin, tror Modhir Ahmed. Kriget har redan skapat självmordsbombare, något som inte funnits i Irak förut.

- Det måste vara den absolut sista utvägen.

I stället för krig anser Modhir Ahmed att man borde häva sanktionerna mot Irak och låta vapeninspektionen slutföra sitt jobb.

- Saddams system kommer att bli kvar även om han själv försvinner, men om han får sitta i tio, femton år till kan irakierna själva skapa demokrati, som i Sydafrika, säger Modhir Ahmed.

Nu tror han att krigets kaos kommer skjuta upp demokratin i minst tio år till.

- Rättvisa är det absolut viktigaste för fred. Och till slut kommer de som älskar fred och kärlek mellan folk att vinna, säger en trots allt hoppfull Modhir Ahmed.

KRISTIN LUNDSTRÖM

Mer läsning

Annons