Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han väljer bort valet

Annons

Allt färre röstar. Antalet soffliggare ökar. Men Marcus Hansson ser sig inte som någon soffliggare på valdagen. Trots att han stannar hemma och struntar i att rösta.

Det är ett aktivt val han gör. Ordet soffliggare antyder att personen ifråga inte bryr sig värst mycket. Men Marcus Hansson bryr sig. Han röstade 1994. Avstod 1998 - liksom nu.

Orsaken är att Marcus inte tror på det politiska system vi har i dag, han tycker inte att demokratin fungerar. Politikerna lovar en massa vart fjärde år, menar han. För att få folks röster. Sedan är löftena inte mycket värda.

- Jag är uppväxt med att man ska rösta och jag röstade på det parti jag tyckte var minst dåligt.

Men det var 1994. I Marcus Hanssons samhälle har människorna större makt och möjlighet att påverka. Visst kan det krävas viss representation även där. Men den som väljs får sina direktiv och kan direkt bytas ut av sina uppdragsgivare, folket, om hon eller han inte gör det den ska.

- Människor ska vara med och bestämma över saker som angår dem. Att vart fjärde år rösta på ett parti som ska föra ens talan är inte demokrati. En politiker kan göra vad som helst så länge det är lagligt.

Dessutom, anser Marcus Hansson, är den ekonomiska makten i dag mäktigare än den politiska. Den som kontrollerar kapitalet har makt, riktig makt, menar han.

- Och den kan man inte påverka genom att rösta.

Han är fackligt engagerad och menar att det är ett bra verktyg för att nå förändring och dessutom vill han på olika sätt försöka sprida sina idéer om vilket samhälle han vill ha. Tidigare har han varit engagerad bland annat mot rasismen.

- Att säga vad man tycker om olika saker är viktigt. Det finns politiker som har bra idéer, det är systemet som det är fel på. Folkrörelser och fackförbund kan driva utvecklingen.

Folkomröstningar tycker han är positivt. Det är en form av mer direkt demokrati. I en kommande folkomröstning om EMU går han därför till vallokalen, för att göra sin röst hörd.

Vad gör du med allt valmaterial som kommer hem i brevlådan?

- Lämnar till återvinningen.

Varför röstar allt färre?

- Många resonerar nog som jag.

Är ungdomar engagerade?

- Ja, det känns som det tagit lite nya banor, inte genom partierna. Utan genom andra grupper och föreningar vilket jag tycker är positivt. Unga bryr sig, men inte alltid som politikerna vill.

Vad tycker du om soffliggare?

- Jag tycker inte mer illa om någon bara för att den inte röstar. Det viktiga är vad man gör annars.

Tror du att du får uppleva det samhälle du vill ha?

- Jag hoppas. Ibland ser det mörkt ut. Men det finns ljusglimtar också...

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons