Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tvingas fly börsen

Annons

Koncernen visar en förlust under det första halvåret på 31,3 miljoner kronor. Samtidigt ska två dotterbolag avyttras vilket kan drabba elva anställda.

Det rapporterade LC-Tec i går i samband med sitt delårsbokslut.

- Situationen i bolaget har blivit värre än vad vi hade tänkt oss för ett halvår sedan.

Åke Hörnell, som är huvudägare till LC-Tec erkänner att bolaget befinner sig i en svår ekonomisk situation. Men han klarar inte av att automatiskt bara skjuta till pengar för att rädda situationen.

- Vårens misslyckade nyemission har inneburit att jag nu inte har samma resurser som tidigare. Då fick jag ställa upp med en garanti som var kännbar, säger Åke Hörnell.

Det var på onsdagen som LC-Tecs styrelse beslutade att lämna börsen den 1 november. Bolaget har inte råd att vara kvar.

- Vi klarar inte att finansiera bolaget via börsen. Det innebär en belastning på både bolagets ekonomi och organisation att vara börsnoterat. Nu har vi kommit i en sådan situation att det är bäst att dra sig ur och finansiera verksamheten på annat sätt, säger LC-Tecs vd Lars Olof Norell, som samtidigt menar att det inte är bra för LC-Tec, ur goodwill-synpunkt, att lämna börsen.

- Vi har ju trots allt cirka 1 000 aktieägare. Men de ska komma i håg att deras aktier inte blir värdelösa eftersom det finns möjlighet till en inofficiell handel.

Strax innan delårsrapporten blev offentlig beslutade också LC-Tecs styrelse att ställa in den nyemission som skulle ge bolaget ett mycket viktigt kapitaltillskott.

Styrelsen insåg att den negativa utvecklingen på kapitalmarknaden samt bolagets osäkra framtidsutsikter innebar en liten chans till en lyckad nyemission.

Men samtidigt är bolaget i stort behov av pengar.

- Framtiden ligger nu i huvudägaren Åke Hörnells händer. Han måste nu ta ansvar för bolagets finansiering. Men jag litar på honom, säger Lars-Olof Norell.

Koncernen ska också avyttra dotterbolaget LC-Tec Smartsign och Hanza Elektronika, som har verksamhet i Lettland.

Åke Hörnell säger att Hanza Elektronika har ett konkret värde vid en eventuell säljning samtidigt som han hoppas att LC-Tec Smartsign avyttras på ett lönande sätt för alla parter.

När detta är gjort spekulerar Åke Hörnell i att externa investerare kan satsa pengar i företaget.

- Det är på det här viset vi kan få in nödvändigt kapital, säger Åke Hörnell, som samtidigt inte såg någon annan möjlighet för bolaget än att lämna börsen.

- De som verkligen inser hur mycket vi kämpar för att rädda bolaget förstår varför vi inte kan vara kvar på börsen, säger han.

LC-Tec Smartsign, som sysslar med systemlösningar med egna och andras bildskärmar, har elva anställda i Borlänge.

- Jag känner en oro för samtliga medarbetare på LC-Tec eftersom fakturorna är mindre än kostnaderna. Men jag förstår om personalen på LC-Tec Smartsign är extra oroliga. I dag kan jag inte säga vad som kommer att hända med det bolaget i framtiden, säger Lars-Olof Norell.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons