Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tror på en palm i år

Annons

Hur håller du rådjuren borta?

- Blomman är nära nog "odödlig" och mycket tålig. Den kan bli ett par meter i rumsvärmen i sinom tid.

Priset på denna grönväxt är runt 125 kronor . Redan i späd ålder påminner den om de klassiska "nakna" palmerna från ögruppen i Stilla havet.

Andra nyheter i våra handelsträdgårdar är även blomsterängen på runt tolv kvadratmeter.

- Det blir som en rulle gräs med det stora undantaget att det handlar om blommor. Runt 50-70 härliga sommarsorter i blått eller rosa. Det är bara att välja vilket som passar bäst, förklarar Wirdenäs.

Trycket i handelsträdgårdarna har ökat kraftigt under senare år. Så fort solen börjar värma så stormar vinterfrusna människor in bland blommor och grönt.

- Man behöver inte ha en stor trädgård för att tycka om blommor. Det räcker med en balkong eller en låda framför gården. Finns det plats för lite jord finns det alltid plats för blommor, som Hans Wirdenäs uttrycker det.

Vad kan inte några lysande nyvakna penseér göra för att öka människans livskvalitet? Den är högst anspråkslös och kräver minimal skötsel.

Pelargonen är dock favoriten som inte går att rubba från sin tron. Älskarna av pelargonen blir fler och fler liksom antalet varianter av den populära blomman.

- I år kommer vi att kunna erbjuda mer än 100 olika typer av denna blomma, lovar Wirdenäs samtidigt som han plockar upp alla pelargoners moder - Mårbackan.

Den klassiska rosa ljuvliga blomman finns i nära nog alla hem oavsett om man bor i stora staden eller i den röda lilla torpet vid sjön.

Bland de populära fröerna, Bergslagsodligar har 800 (!) att välja på är årets nyhet "Nutri red". En jättelik lång välväxande morot.

- Den kallas även för kockens favorit och det finns många varianter av morötter. Vita, röda, rosa, gula, orange och lila. Det är bara att välja.

- Smaken är, trots färgerna, ungefär den samma.

Tomater är nog ett måste för många. Inte minst busktomaten som man slipper att plocka bort "tjyvar" på.

- Det finns runt 15 sorter i vårt sortiment och folk gillar att prova sig fram, berättar Wirdenäs.

Mitt i all glädje över sol, blommor och värme kommer smolken i glädjebägaren - rådjuren.

- Vi är glada över att de finns, skrattar Hans Wirdenäs. De är våra bästa vänner i vår omsättning.

- Nej, skämt åsido, visst kan de vara jobbiga för många. Man får prova sig fram till bästa sättet att hålla dem borta från plantorna.

- Grattis säger jag till de som lyckas! Vi har ännu inte klarat det, säger Hans Wirdenäs.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons