Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tror på datorn

Annons

Gunnar Eriksson var i många år regionchef för Tidningstjänst i Dalarna och Gävleborg.

Tidningstjänst är det företag som ser till att tidningarna hamnar i tidningsabonnenternas brevlådor på morgnarna.

Men Gunnars dataintresse är stort, och när regionen 1989 delades upp i två delar, fick han mera tid över till att jobba med datautveckling inom företaget.

1996 skar han ner ytterligare på sitt engagemang i Dalarna, och fick börja jobba halvtid med datautveckling på huvudkontoret. Han började pendla mellan Bjursås och Stockholm.

- Från år 2000 blev det sedan heltid i Stockholm, berättar Gunnar. Då fick jag den tjänst som it- och utvecklingschef som jag har idag.

Idag får tidningsbuden listor av Tidningstjänst, där det framgår vilka som abonnerar på olika tidningar och i vilken ordning turerna går. Listor som hela tiden måste uppdateras, när någon abonnent säger upp tidningen eller tillkommer.

Men i framtiden ska det alltså gå smidigare. Det är den utvecklingen Gunnar jobbar med. Datorer, mobiltelefoner och GIS - Geografiskt InformationsSystem.

- Jag tror att inom ett par år kommer vi att kunna använda budböcker i form av "Smartfone". Mobiltelefoner och datorer i ett, som tar hjälp av GIS-information. Budboken talar om vad kunden ska ha, visar smartaste vägen till kunden och piper till när budet är framme. Varje kväll laddar man aktuell information från nätet.

Gunnar har inte alltid jobbat med Tidningstjänst.

Han är född på ett jordbruk i Rasbo.

1962, efter skolan, började han jobba med inköp och förrådshantering på Älvkarleby kraftverk.

Men 1969 undrade en kusin till honom om han inte var intresserad av att bli arbetsledare hos Nya Asfalts pålningsavdelning istället.

- Jag sökte jobbet och fick det. Det var då ett företag med fyra pålkranar och 10 mobilkranar. När jag lämnade företaget 1978 hade vi 100 kranar.

Att Gunnar, som avancerat till produktionschef på företaget, slutade, berodde mycket på att luften gick ur byggmarknaden.

Företaget sa upp halva sin arbetsstyrka och stoppade stora delar av produktionsapparaten i "malpåse".

- Jag ville prova något nytt. Jag drog två streck på kartan; ett mellan Stockholm och Karlstad och ett mellan Sundvall och Östersund. Någonstans däremellan ville vi bo, säger Gunnar.

Två tänkbara jobb fanns inom det området. Dels en tjänst på Mora lasarett och dels ett jobb som chefsassistent på Tidningstjänst i Falun.

- Och det blev jobbet i Falun jag sökte. Och det ångrar jag inte. När jag 1986 blev regionchef för Dalarna och Gästrikland hade jag 620 anställda att jobba tillsammans med.

Gunnar tycker att det av Postverkets helägda dotterföretaget Tidningstjänst är ett positivt företag att jobba på.

- Det har verksamhet alla dagar och det händer något hela tiden. Saker och ting utvecklas, och det är sporrande att försöka hitta praktiska lösningar på allt. Det gäller inte bara att förvalta, utan också att se framåt...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons