Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tillverkar sibirisk ryssolja i miniformat

Annons

- Tidigare använde man så kallad ryssolja i Sibirien för att smörja in sina djur så att myggen skulle hålla sig borta. Man kunde dessutom ha det i sår för att döda bakterier. Blandade man det sedan med grävlingsfett blev det ett perfekt medel för skoimpregnering, säger Sören Mård.

Med hjälp av två små plåtburkar, ett stålnät och tändstickor visade han i går förmiddag för en skara entusiastiska gammelgårdsbesökare hur man utvinner ryssolja ur näver på mindre än 20 minuter.

- Först gräver jag ett hål i marken där jag ställer ned en burk och lägger över nätet. Sedan ställer jag den andra plåtburken som är fylld med näver över gallret med öppningen nedåt och antänder tunt kluven ved som jag lagt runt burken, säger Sören Mård och förklarar att det handlar om att destillera.

Värmen från elden gör att gas tränger ut ur nävern och ned genom stålnätet i burken i jorden. Kylan i den nedgrävda burken får gasen att ombildas till flytande form och vips så har man sin ryssolja.

- Normalt brukade man använda sig av mycket större kärl än så här men jag är främst intresserad av tekniken och då kan man göra det i mindre skala, säger Sören Mård.

För gårdagens besökare visade Sören Mård också hur tjära utvinns ur furuträ på samma sätt. Den minimila som tändes vid kulturveckans invigning i måndags fanns att beskåda och Sören Mård berättade om sin fascination för kolningen.

- När jag släktforskade insåg jag att det fanns flera kolare i min släkt och det gjorde mig intresserad. Men större milor tar sådan tid att bygga så jag prövade mig fram med mindre varianter i stället. En kolmila i mindre skala utökar möjligheterna att bedriva kursverksamhet i ämnet. Sören Mård har bland annat hållit kurser i Idre fjäll och vid Fotevikens vikingareservat. Dessutom får sjätteklassarna i Mockfjärds skola tillbringa en vecka med kolare Mård och lära sig hur det går till att utvinna kol.

- Om det tog tre veckor som det gör med större milor skulle skolorna inte ha en chans att vara med under hela processen. Nu räcker det med en vecka och de kan vara med hela tiden.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons