Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sticker ut hakan

Annons

Sparpaket inom räddningstjänsten är redan beslutade, och ska verkställas runt årsskiftet är det tänkt. Beredskapsstyrkorna i Bjursås, Säter och för deltidskåren i Borlänge ska bli mindre.

- Detta ställer krav på att vi måste få snabbare rutiner. Kårer som ska fungera som backup måste rycka ut tidigare. Bland annat förändras larmtekniken när SOS rycker ut kårerna. Där ska vi kunna kapa värdefulla sekunder. Jag anser att vi kommer att ha en tillräckligt hög säkerhetsnivå även efter årsskiftet, säger Sandvik.

Men när dessa förändringar genomförts är det slut på att minska antalet personer i utryckningstjänst.

- Åtminstone inom överskådlig tid, det vi kan överblicka i dag.

Tvärtom är han övertygad om att det kommer att bli fler som rycker ut framöver.

- Jag kanske sticker ut hakan, men jag tror att vi kommer att behöva fler personer i utryckningstjänst. Jag ser en framtid där vi är jämnare fördelade över den geografiska ytan. Fler men mindre enheter.

Var?

- Inne i tätorterna kan vi fördela på ett annat sätt. I Falun till exempel, skulle man kunna tänka sig en liten grupp i Hosjötrakten som kan täcka in Vika och Sundborn. Eller i Vika, om vi kommer fram till att det finns tillräckligt underlag.

- Mellan Falun och Borlänge, i Ornäs kanske, är ett annat ställe jag kan tänka mig.

- I Borlänge, ut mot Kvarnsveden kan vara ett annat ställe. Men där är det nog mest kostnadseffektivt om vi kunde samarbeta med Stora på samma sätt som vi gör i Grycksbo.

Markus Sandvik tror på så kallade kombitjänster.

- Personer som på dagtid jobbar med information och utbildning, men som rycker ut vid larm. I princip anser jag att alla våra anställda ska jobba med någon form av utryckningstjänst.

Vid årsskiftet kommer fyra kombitjänster att inrättas. Som det ser ut nu blir det tre i Falun och en i Borlänge.

- Men målet är att ha fyra i Falun och fyra i Borlänge på sikt. Dessa ska arbeta med information, utbildning och planera för en effektivare räddningstjänst, bland annat genom att jobba med larmplaner. Och kunna rycka ut.

- Det är förstås en balansgång att optimera resurserna för att klara mindre insatser som händer ofta, samtidigt som vi inte kan stå handfallna när stora olyckor inträffar.

Sandvik tror att räddningstjänsten kommer att behöva anställa fler så småningom.

- Men förutsättningen är att vi kan visa en samhällsnytta med det. Ett bra exempel är när vi rycker ut vid hjärtstopp. Här har man visat att samhällsnyttan är mycket större än kostnaden.

En vision som den nye räddningschefen har är ett säkerhetscentrum i Ornäs. Ett centrum för utbildning, övning och med en mindre räddningsstyrka.

- Heltidsstationerna i Borlänge och Falun skulle med fördel kunna ha en del gemensamma specialresurser mellan tätorterna.

Sandvik menar att räddningstjänsten står inför rätt stora förändringar både när det gäller teknik och taktik.

- Redan i dag uppelever en stor del av räddningspersonalen att övningstiden inte räcker till för att hålla sig ajour med all den utrustning och de metoder vi har. Specialiseringen behöver öka.

Totalt är det cirka 230 personer som är anställda inom räddningstjänsten i Dala Mitt-området, varav ett hundratal är heltidsanställda.

- Jag är övertygad om att det är bättre med mindre styrkor närmare riskerna, i stället för som i dag större styrkor på några få ställen. Det är klart att någonstans går gränsen för hur små styrkorna kan vara, och hur utspridda de kan vara. Men riktigt var vet jag inte i dag. Man kan säga att man håller på att pröva sig fram i dagens Räddningssverige.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons