Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han slåss för Täpp Ida

Annons

Ida överlämnade i sin tur alla vykort och mejl till riksdagsman Kenneth Johansson (c), Aspeboda, som tillsammans med kollegan Per-Erik Granström (s), Ludvika, på riksdagens dalabänk engagerat sig för att Ida ska få bära namnet Täpp som gårdsnamn.

- Jag tänker slåss på två fronter, förklarade Kenneth Johansson som träffade Täpp Ida på den gamla släktgården, Täpp-gården, i Nedre Gärdsjö.

Kenneth Johansson, stärkt av en personlig övertygelse om att det är viktigt att slå vakt om Dalarnas traditioner med gårdsnamn, kommer dels att skriva till Kammarrätten i Sundsvall, som nyligen meddelat att domstolen tänker ta upp och pröva länsrättens negativa inställning till Täpp Idas begäran, dels tänker han utnyttja den öppning som han anser regeringen har markerat när det gäller namnlagen.

Regeringen tycker nämligen att det är nödvändigt att undersöka om namnreglerna behöver moderniseras.

Ett uppdrag om en sådan undersökning väntas senare i år.

Tidningens läsare har visat ett enormt engagemang för Ida Täpps rätt att få utnyttja sitt efternamn som gårdnamn. Som vi berättat tidigare var det Idas farfar som ändrade gårdsnamnet till efternamn. Idas far bär också Täpp som efternamn och det var när Ida skulle bilda familj och ha barn som hon aktualiserade en återgång i namnfrågan - nämligen att som gift få heta Täpp Ida Almlöf,

Men namnmyndigheten i länet har sagt nej, så också länsrätten. Myndigheterna har tagit fasta på en skrivning i lagen att namnet ska "vara i bruk" för att kunna bli giltigt.

Med bruk i sammanhanget menas exempelvis att någon nära släkting behållit gårdsnamnet.

Kenneth Johansson tycker att myndigheternas avslag på Idas begäran är byråkratisk. Både Ida själv och hennes far, John, kallas i vardagligt tal för Täpp-Ida och Täpp-John.

Även Sune Garmo i Rättvik, som nyligen fick med sig Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund i synen på gårdsnamnsfrågan, är konfunderad.

- Det finns ett godtycke i tillämpningen av namnlagen som vi måste komma till rätta med, anser han.

Sune Garmo är en av Täpp Idas främsta vapendragare i namnstriden.

Alla tidningens läsare som engagerat sig i Idas sak vädjar till berörda myndigheter att medverka till en generös bedömning i gårdsnamnsfrågan.

Vi på tidningen kommer nu att skicka alla brev och vykort till kammarrätten i Sundsvall.

Jag hoppas att argumentet om kulturvärdet i traditionen med gårdsnamn i Dalarna ska väga tungt inför rättens bedömning.

Skulle det ändå bli ett nej i Kammarrätten vet jag att Ida också kommer få stöd för en prövning i Regeringsrätten.

I avvaktan på det rättsliga utfallet: Tack alla läsare runt om i länet för ert engagemang för en viktig kulturfråga i Dalarna!

GRUS KRISTER OLSSON

Mer läsning

Annons