Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han slår tillbaka - med skadestånd

Annons

Perstad och Svenska Journalistförbundet kommer att driva frågan vidare. Man kommer att kräva skadestånd av SVT. Men det handlar framförallt om att få avskedandet ogiltigförklarat.

- Jag vill få tillbaka mitt jobb som programledare för Trafikmagasinet, säger Perstad.

Perstad startade Trafikmagasinet och var fram till i förra veckan projektledare (ansvarig för programmet), innehållsproducent och ansiktet utåt i form av programledare.

Perstad kommenterar SVT:s nya uppgifter så här:

Att han disponerat en, och under större delen av året två , inhyrda bilar, samtidigt som han fått ersättning för cirka 800 mils körning i tjänsten med egen bil.

- Då ska man komma i håg att testbilarna inte enbart körs av mig. Finns testbilar inte inne och jag ska ut på uppdrag tar jag min egen bil, och skriver reseräkning. Precis som jag kommit överens med den förra personalchefen om.

Perstad har begärt och fått ersättning för betydande bensinkostnader i USA under juni, juli och december, trots att det visat sig senare att han haft semester eller kompledigt under större delen av denna tid.

- När jag är i USA lånar jag bilar av motorjournalister där, liksom de gör när de är här. Det är viktigt för att kunna göra en jämförelse av bilarna när de kommer till Sverige. Exakt hur jag sedan redovisat semesterdagar och kompledigt har jag inte hållit så jättemycket koll på.

Vid åtminstone fem tillfällen under 2001 har Perstad dessutom beställt tjänsteresor, begärt och fått förskott, avbokat resorna och inte betalat tillbaka förskottet.

- Det har jag ingen förklaring till. Jag vet inte vad det är, det måste jag få sätta mig in i. Är det så att jag gjort fel, ska det självklart rättas till.

Sedan Perstad varslades om avsked har han genom sitt agerande kraftigt försvårat det redaktionella arbetet med Trafikmagasinet, bland annat genom att från redaktionen avlägsna programplanering och så kallade körscheman samt avbokat beställda frilansuppdrag.

- Jag har har avbeställt jobb eftersom jag blivit avskedad. Den nya ledningen för Trafikmagasinet kanske vill ha något helt annat. Eftersom jag beställt jobben borde också jag avbeställa dem.

Han håller inte alls med om SVT:s uppgifter att de bilar han kört, hyrt och tankat inte alls varit tesbilar.

- Min tankjournal finns i min handdator, körjournaler har vi avskaffat för testbilarna. Vi har omsatt mycket folk i redaktionen. I höstas fick vi in tre nya. Att de inte känner till vilka bilkar vi testade första halvåret är ju helt förklarligt.

Men har ni inte en speciell person som testar bilar?

- Det är riktigt att Staffan Berglund utför våra tester. Men som ansvarig och programledare måste jag också göra en bedömning av vad vi ska testa och hålla mig ajour om nya modeller. Dessutom har vi familjer som testar bilar. De bilarna tankar jag på mitt kort.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons