Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han skulle gått av på mitten"

Annons

Polismannen som hittade videobomben uppmanades att "ta hål" i den.

Han gjorde det aldrig.

Det räddade polismannens liv.

Karlstadspolisen hade genom sina kollegor i Östersund fått uppgifter om att 23-åringen från Västerbergslagen skulle leverera ett avsågat hagelgevär till en känd 30-årig Karlstadsnazist.

Därför gjordes en husrannsakan i 30-åringens bostad. Något hagelgevär hittades aldrig. I stället fann polisen en videokassett invirad i plast och tejp i en ICA-kasse. Vad den innehöll visste inte polismannen som hittade kassen.

Polismannen berättade i går, märkbart tagen, hur han fick uppgifter om att kassetten kanske kunde innehålla narkotika och hur han uppmanades att ta hål på paketet.

Men eftersom det skulle kunna förstöra eventuella fingeravtryck på videokassetten så följde inte polismannen uppmaningen.

Det räddade med största sannolikhet hans liv. För kassetten innehöll inte narkotika - utan en splitterbomb gjord av spik och sprängmedel.

Något senare kom ytterligare ett samtal. Poliserna som genomförde husrannsakan fick order om att genast utrymma lägenheten och bombgruppen vid Göteborgspolisen blixtinkallades till Karlstad.

En kriminaltekniker från Göteborg vittnade i går om videobombens farlighet och om vad som skulle ha hänt om någon tagit kassetten ur sitt fodral.

- Jag är övertygad om att han skulle gått av på mitten.

- Han dör alltså? frågade åklagaren.

- Ja. Definitivt.

Kriminalteknikerna i Göteborg gjorde inför rättegången en kopia av videobomben som hittades i Karlstad, med samma mängd sprängmedel men utan spikar. Kopian placerades på en overallklädd docka av halm. Teknikerna spelade in sprängningen av bomben och visade filmen för rätten i går.

Resultat: Ett stort eldklot följt av svart rökmoln.

Av dockan fanns ingenting kvar - bara delar av den sönderslitna overallen.

JONAS BRANDT

Mer läsning

Annons