Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han sköt i blint raseri"

Annons

Åklagare Christel Anderberg var mycket bestämd i sin uppfattning om omständigheterna kring det uppmärksammade så kallade Östanbjörkadådet när hon slutpläderade i Svea hovrätt på tisdagen.

Hennes yrkande på ny brottsrubricering och därmed betydligt hårdare straff var orubbligt.

- Det ska ses som ett försök till mord och inte dråp, sade Anderberg och hänvisade till kollegan Olle Sohlbergs tidigare krav på att det i tingsrätten utdömda fängelsestraffet på fyra år ska förlängas till sex år.

- Det verkar rimligt om man går på den strängare rubriceringen.

Åklagaren tillbakavisade skarpt försvarets linje att skotten som träffade ryttaren och hästen var att betrakta som en olyckshändelse.

- Jag menar att sannolikheten för att man, med två av tre skott på nära håll lyckas träffa det man inte vill träffa är försumbar om man som 68-åringen är en erfaren jägare och skytt.

Enligt åklagaren träffade första skottet hästens hals. Det andra bommade medan det tredje och sista skottet träffade målsägaren i benet som sargades svårt.

- Om man bara ville skrämmas hade han lyckats utmärkt bra redan efter det första skottet. Varför sköt han två skott till utan att undersöka vad som hände efter det första, frågade hon sig.

Hovrättens dom meddelas om två veckor, eller den 6 april.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons