Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska hjälpa Malta in i EU

Annons

- Jag får alla möjligheter att sabba möjligheterna för Malta att komma med i EU, säger Sund-qvist och skrattar:

- Självklart ska jag göra mitt bästa på Malta. Men det kommer inte att bli helt lätt. Både kulturen och näringslivet ser helt annorlunda ut där än här.

Men det finns också paralleller till Dalarna.

- Det är ett litet land, ungefär som Dalarna. Malta har en befolkning som är en och en halv gånger Dalarnas. Man satsar, liksom här, mycket på turistnäringen. Men till ytan är det mycket mindre än Dalarna, bara tre mil där ön är som störst.

Hela 70 procent av Maltas näringsliv finns inom servicesektorn.

- Det är väldigt mycket brittisk kultur, ja mer än England själv. Malta är också långt framme när det gäller avancerad informationsteknologi och på högskolan i huvudstaden Valletta finns de flesta utbildningarna. Jag tror att vi säkert också kan lära oss mycket av Malta.

Redan om drygt en vecka åker Sundqvist till Malta.

- Jag kommer att bli ensam svensk därnere. Men jag kommer att få support från AMS utredningsenhet, bland annat med översättning från svenska till engelska.

För det är bråttom.

- Republiken Malta ska snart ansöka om medlemsskap i Europeiska unionen. Till ansökan måste Malta bifoga ett antal dokument som berör olika projekt inom arbetsmarknadsområdet enligt en överenskommelse mellan Maltas regering och EU-kommissionen.

Employment and Training Corporation (ETC), som motsvarar vår Arbetsmarknadsstyrelse, har fått i uppdrag att ta fram utkast till nationella handlingsplaner för sysselsättningen och utvecklingsplaner för den nationella arbetskraftsresursen.

Dokumenten ska vara klara i maj, och Malta saknar specialister på området, framförallt när det gäller djupanalyser av trender och prognoser på arbetsmaknaden.

Malta har därefter bett generaldirektören för AMS, Anders L Johansson, om hjälp.

- AMS utredningsenhet frågade om jag kunde tänka mig uppdraget som sakkunnig i det här projektet. Jag accepterade uppdraget. Jag ser det som ett erkännande av att vi i Dalarna har bra prognoser, att vi är noggranna och att vi är ett föredöme när det gäller att arbeta med bra metodik.

Sundqvist menar att Sverige är unikt när det gäller arbetsmarknadsenkäter.

- Vi genomför regelbundet enkäter med 400 företag i Dalarna och 11 000 företag i landet. Detta ger en enorm kunskapsbank.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons