Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han siktar mot VM i plattsättning

Annons

En vinst där resulterar i en flygbiljett till Japan där nästa VM avgörs.

Tills dess är det två år och då får Johnny Bark ännu mer tid på sig att skaffa sig ytterligare färdighet och yrkesskicklighet.

Yrkesläraren Jarl Molin på husbyggnadsprogrammet, som var med på SM-tävlingen på Älvsjömässan i Stockholm, berömmer sin elev som studerar sista året på Lugnet.

- Han är noggrann och arbetar mycket metodiskt. Johnny har arbetat med kakel i bara ett år. Det ska jämföras med de tre andra i tävlingen. Dessa är redan utbildade och har hållt på minst tre år i yrket, säger Jarl Molin. Det var mycket nära att Johnny skulle ha vunnit, det var lite som skiljde gentemot segraren.

Tävlingen var ett av de inslag under mässdagarna i Älvsjö som lockade allra mest publik. Uppgiften var att mycket avancerat göra olika mönster på en kaklad vägg samt ett klinkergolv.

Denna nya metod kan enbart ett tiotal personer i hela landet, inklusive de fyra deltagarna, utföra, enligt tävlingsledningen.

- Omkring 40 000 besökte mässan, berättar Johnny Bark. Onekligen kändes det konstigt att utöva yrket under trycket av en stor publik. Det blev utan tvekan en extra press på de tävlande och jag blev en erfarenhet rikare.

Några veckor före tävlingen presenterades en ny metod att skära cirklar i kakelplattorna. En metod som ingick som ett moment i tävlingen.

- Men det gick bra, berättar Johnny, som i sommar ser fram emot att börja arbeta i sitt yrke.

- Jag hoppas få jobb i Falun som plattsättare och det känns bra.

Om två år är det uttagning igen till SM. Räkna med att Johnny Bark på nytt finns med i den tävlingen.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons