Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han sågs som en popidol"

Annons

Olavi Hemmilä blev i sista stund inbjuden att delta vid högtiden i Calcutta.

Det väntas nämligen stor baluns när Sveriges ambassadör Inga Eriksson Fogh överlämnar nykopian av Nobelprisade indiske författaren Rabindranath Tagores försvunna medalj och Olavi Hemmiläs publikation kring Tagores besök i Sverige på 1920-talet.

- Författaren var stor i västvärden. Tagore kom, sågs och hyllades som en popidol. Flickor svimmade, människor fascinerades. Tagore fick sitt nobelpris i litteratur 1913 och blev världsberömd nästan över en natt.

Högskolelektor Olavi Hemmiläs forskning och avhandling om den indiske författaren har tilldragit sig starkt intresse i Indien.

På hemmaplan (se Dalarnas Tidningar) har Olavi i kultur- artiklar knutit samman skalden Dan Anderssons öppenhet och sökande med intresset för indisk filosofi. Dan Andersson undersökte möjligheterna för en sjöresa till Indien.

Olavi som rest och forskat kring indisk religiositet och nobelprisade Tagores litteratur, lade 2002 fram sin doktorsavhandling "En yogi kommer till stan".

Avhandlingen resulterade bland annat i artiklar som publicerats i högskolans tidning, dessutom i publikationer i Sydasien, spridda på asiatiska ambassader, som till sist resulterade i en skrift.

I vintras stals Tagores Nobelmedalj på universitetet i Calcutta.

- I ambition att stärka relationerna mellan Sverige och Indien beslöt Nobelstiftelsen och svenska ambassaden att det skulle tryckas upp en medaljkopia.

- Kabinettsekreterare Hans Dahlgren flög till Dehli med kopian.

På lördag den 7 maj är det dags för högtidligt överlämnande i Calcutta. Medalj-kopian tas emot av indiens utrikesminister och delstaten Bengalens guvernör, tillika Mahathma Ghandis släkting.

Kopian av Nobelmedaljen och Olavis skrift överlämnas vid samma tillfälle.

Olavi Hemmilä, som under vintermånaderna haft nära samarbete med svenska ambassaden deltar.

- Jag fick besked med kort varsel, det var länge osäkert om jag kunde resa. Att min publikation presenteras i samband med medaljkopian känns som god belöning för ett mödosamt arbete.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons