Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han säger nej - trots att det blir problem

Annons

Sjukskrivningarna ökar.

Samtidigt ökar kraven på läkarna att sjukskriva färre. Inte minst mot bakgrund av att sjukskrivning helt enkelt ofta är sämre för patienten.

- Det här är ett problem som funnits de senaste tio åren. Men det har bara blivit värre och värre för varje år, säger Lindqvist.

Med hjälp av närsjukvårdschef Mårten Hallberg och förtroendenämndens Anna-Lena Lindh spelade de upp patientärenden under landstinget inspirationsdag.

Ett handlade om en patient som blev nekad sjukskrivning av läkare Lindqvist och som sedan blev en fråga för förtroendenämnden och närsjukvårdschefen, eftersom patienten ansåg sig missförstådd.

Frågan som ställdes var: Ska läkaren se mer lättvindigt på sjukskrivningarna?

Därmed slipper läkaren allt extraarbete och konflikter med patienten, tid som i stället kan användas till de som är riktigt sjuka. Och patienten blir nöjd.

Men å andra sidan gör läkaren den sjukskrivne patienten en rejäl otjänst, eftersom läkaren är övertygad om att sjukskrivningen är till skada för patienten.

Åhörarna var eniga om att läkaren måste säga nej. Men att de behöver mer stöd i detta arbete.

- Som det är i dag har vi egentligen inget. Det finns inget incitament egentligen för läkaren att säga nej, mer än att man gör det för patientens bästa, menar Kjell Lindqvist.

- Jag vet inte vad vi ska göra åt det här problemet. Men det är ett stort problem som bara blir större och större. Det är i högsta grad en arbetsmiljöfråga för läkarna. Kanske ska doktorerna strejka, helt enkelt vägra att sjukskriva någon patient under en vecka. Kanske ska vi jobba mer ihop, för att tillsammans bli starkare.

Något direkt svar på frågan fanns inte i går.

Däremot konstaterar Lindqvist:

- Varje gång vi säger nej till en patient som vill bli sjukskriven innebär det timmar av extra arbete.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons