Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han riskerar sex års fängelse för mordförsök

Annons

När mannen skulle berätta om hur han i mitten av april körde 23-åringen till Karlstad och vad han sedan sett och hört var det inte mycket han kom ihåg.

Då var hans minne bättre i polisförhören i maj. När åklagaren påminde honom om vad han uppgett i förhören sa mannen flera gånger:

- Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag sagt.

I stället kom polisförhören att spela en central roll under gårdagens rättegång.

Men åklagaren och 23-åringens advokat tolkade förhören olika. Enligt åklagaren berättar vittnet att 23-åringen verkligen visste att videokassetten innehöll en bomb.

23-åringens advokat hävdade å sin sida att polisen ställt ledande frågor och att det inte finns något som bevisar att 23-åringen kände till sprängmedlet kassetten.

Däremot visste han att det fanns en dynamitgubbe i kassen där videobomben hittades. Och det är inte alls lika allvarligt.

Åklagaren återkom till alla de telefonsamtal som 23-åringen hade med sina vänner då han flydde från Karlstad efter att bomben påträffats. I dem nämner han flera gånger kassen och dess innehåll. I ett av samtalen säger han att det fanns "bombom" i den.

För första gången berörde åklagaren i går några tänkbara offer för videobomben. Eftersom mannen har kopplingar till nazistiska kretsar, vilket han själv förnekar, kunde bomben vara avsedd för någon på motståndarsidan. Eller så kunde det röra sig om en intern uppgörelse inom den kriminella världen.

I sin slutplädering resonerade åklagaren i korthet så här:

Mannen kände till att det fanns en bomb i videokassetten. Den person som skulle ta kassetten ur sitt fodral skulle med största sannolikhet dödas av explosionen.

Bomben hade inget annat användningsområde än att just döda. Alltså har 23-åringen gjort sig skyldig till förberedelse till mord.

Därefter yrkade åklagaren på sex års fängelse.

Advokaten krävde däremot att mannen skulle försätts på fri fot.

Dom faller den 8 juli. Till dess får 23-åringen sitta kvar i häktet.

JONAS BRANDT

Mer läsning

Annons