Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han räddade sina kompisar

Annons

Petras äldre syster och tre kompisar var nämligen ytterst nära att brinna inne vid söndagsmorgonens dramatiska brand på en gård i Nås.

Men genom Ted och Petras snabba ingripande kunde de räddas undan röken och lågorna.

- Jag har minnesluckor av händelseförloppet. Allt gick rasande snabbt och adrenalinet pumpade i hela kroppen. Det var som i en ond dröm, säger Ted.

Både Ted och Petra fördes till Falu lasarett på söndagsmorgonen. Båda hade dragit i sig en hel del rök och Ted blev illa bränd på ena handen. Petra blev även under måndagen omsedd av läkare. Det sved i halsen och hon var väldigt hes.

Ted och Petra hade åkt till Nås för att fira valborgsmässoaftonen tillsammans med kompisar från Borlänge och ungdomar från trakten.

Först tidigt på söndagsmorgonen, mellan klockan två och tre, var festen över och ungdomarna gick för att sova. Ted och Petra skulle övernatta i gårdens boningshus. Tre kompisar från Borlänge och en 20-åring från Björbo hänvisades till ett mindre hus på gården.

- Innan jag gick för att sova gjorde jag en runda på gården för att se så att allt stod rätt till och att alla hade lagt sig. Allt föreföll helt normalt, säger Ted.

En dryg timme senare vaknade han av ett ljud och ett sken han trodde kom från en bil. Men det var inget fordon - det brann för fullt i grannhuset.

- Jag blev klarvaken och vi rusade ut utan andra kläder än kalsonger och en t-shirt, minns Ted.

Petra sprang in i det rökfyllda grannhusets nedervåning för att väcka sin syster och hennes kompisar.

- De sov, så jag skrek och drog i dem för att de skulle vakna. Det verkade som de inte trodde att det var allvar, berättar Petra.

Men läget var ytterst allvarligt. Efter någon minut var byggnaden övertänd.

Medan Petra räddade sin syster och hennes kompisar, tog Ted hand om 20-åringen från Björbo som sov på övervåningen.

- Det brann i hans kläder, han var som en levande fackla. I efterhand vet jag inte riktigt hur jag fick ut honom. Jag vet bara att jag på olika sätt försökte rädda honom från elden, säger Ted.

Det lyckades också, men 20-åringen var svårt bränd på ryggen och i ansiktet.

I väntan på räddningspersonalen sökte de chockade ungdomarna skydd i det större boningshuset som dock låg farligt nära den brinnande byggnaden.

Efter en stund kom brandkårerna från Järna och Björbo och lite senare även ambulansen, vars personal tog hand om samtliga skadade och såg till att de kunde föras till sjukhus.

I går såg Ted och Petra de dramatiska bilderna i tidningen.

- Det kändes bra att läsa att polisen tycker att vi var nattens änglar. Jag och Petra börjar också inse att vårt agerande hade en livsavgörande betydelse, slutar Ted Berglund.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons