Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han prisades som årets skogsvårdare

Annons

Det har under de senaste åren kommit signaler från Skogs-vårdsstyrelsen att skogsvårdsarbetet inom de privata ägda skogarna är eftersatt. Framför allt röjningsarbete och plantering sker inte i den utsträckning som behövs för att trygga en god återväxt.

Därför beslutade Stora Ensos skogsförvaltning i Mora att i år dela ut ett pris på 10 000 kronor till en privat skogsägare som visar stor omsorg om sin skog.

- Vi vill uppmunta god skogsskötsel, säger Ulf Andersson, virkesledare på Stora Ensos skogsförvaltning i Mora.

I går var det prisutdelning i Bergslagssalongerna. Stora Ensos inköpare hade valt ut och nominerat fyra skogsägare från Dalarna som utmärkt sig för sina skogsvårdsinsatser: Karl-Erik Göthe från Orsa, Gösta Olers från Svärdsjö, Lars Laggar från Boda-Kyrkby och Per-Axel Björkman från Skattungbyn.

Domare var Hans Petré, för detta länsjägmästare. Han hade tittat på de nominerades skogar och hade bara beröm över för deras insatser. Trots det tyckte han att Karl-Erik Göthe från Orsa var den värdiga vinnaren av priset och utmärkelsen Årets Skogsvårdare.

- Hans sätt att bruka skogen är ett föredöme för hela landet. Det finns ingenting som jag hade gjort annorlunda, sade Hans Petré.

Stora Enso har ännu inte bestämt om priset ska delas ut nästa år.

- Vi ser det här som ett testår och om det faller väl ut ska vi förhoppningsvis fortsätta, säger Ulf Andersson.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons