Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han predikar om dramat i Knutby

Annons

I snart en månad har den lilla pingstförsamlingen i Knutby varit händelsernas centrum. Ett spektakulärt mord och mordförsök har lett till en massiv granskning av församlingens förehavanden.

Pingstkyrkans pastor i Falun, Thomas Wikström, är övertygad om att händelserna skadar pingströrelsen i stort, precis som en politisk skandal skadar hela partiet.

- Samtidigt är det positivt att det uppmärksammas. Det leder till att många ledare, inte minst kristna ledare, får sig en tankeställare: Hur leder jag egentligen?

Wikström har valt att ta upp Knutby i sin predikan på söndag. Han tänker betona vikten av att ledarskapet tar sitt ansvar och inte manipulerar sin församling - och att människorna inte får låta sig manipuleras.

- Manipulation är livsfarligt i alla tappningar och kanske extra allvarligt om det sker inom kyrkan där det finns fler strängar att spela på än inom politiska partier och ideella föreningar, säger han.

Kristna ledare ska vara goda föredömen och inte uppträda som "herrar över folket", enligt Wikström.

- Samtidigt har alla människor ansvar för sina liv, till exempel att inte låta sig manipuleras. Tvärtom uppmanar Bibeln oss att pröva allt, fortsätter han.

Pingstkyrkan i Falun fungerar som en representativ demokrati med en vald församlingsledning som kallar till årsmöte och församlingsmöten varje månad där beslut av större vikt fattas.

- Jag tror att allt kristet går mot ett mer demokratiskt styre eftersom yngre människor är mer självtänkande och vana att fatta egna beslut. Samtidigt kommer det nog alltid att finnas sekter med väldigt starka ledare. Och visst, det är säkert mer effektivt att ha ett starkt ledarskap med nickedockor i bänkarna, men vad blir det för slutresultat?

Knutbyförsamlingens nära gemenskap har också ifrågasatts, men där håller inte Wikström med:

- Kan en gemenskap bli för tajt? Knappast. Gemenskap är vad varenda svensk hungrar efter, men om en gemenskap blir sluten så blir det sjukt.

- Därför är det oerhört viktigt med en öppen församling. Har vi något att dölja så är också det sjukt, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons