Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han öppnar nytt kvalitetsbageri

Annons

Det snickras, spacklas och målas i det före detta glutenbageriet i centrum. Den andra maj räknar Simon Spears med att slå upp dörrarna till sitt alldeles egna bageri, Artisan, vilket är engelska för hantverkare.

Precis som namnet antyder så handlar Simons bakverk om genuint hantverk.

- Allt kommer att vara gjort från grunden, berättar han.

Inga halvfabrikat kommer att användas och det blir inga hastverk. Simon kommer att erbjuda sin kunder ett varierat utbud av matbröd, till stor del bakat av surdeg. Jäst i åtta till tolv timmar, precis som det ska när det bakas på "riktigt".

- Det ger bättre smak, hållbarhet och kvalitet, säger han.

Dessutom ska han använda Kravmärkt mjöl eftersom det ger ett godare bröd.

Simon planerar att baka allt från riktigt grovt bröd till ljusare bröd av italiensk och fransk typ. Oliver, soltorkade tomater, ost, exempelvis parmesan, hasselnötter och örter är några av de spännande ingredienser som bröden kommer att ha.

- I Hedemora finns inget bageri där man kan få den här typen av matbröd, så jag tror att det finns en möjlighet att få det att fungera, säger han.

Men den sötsugne ska också kunna få sitt lystmäte hos Simon.

- Jag är konditor till yrket, säger han, och jag planerar även att göra finare, avancerade tårtor med bland annat konstfulla chokladutsmyckningar, wienerbröd och annat gott.

Simons yrkeskarriär startade på en restaurang i London där han jobbade med att diska helger och kvällar efter skolan.

Sin konditorutbildning fick han genom att läsa teori och göra praktik parallellt och efter fem år var han klar.

Vägen till Dalarna har varit något krokig. Den har gått från London, via Oslos Grand Hotel och Dala Husby hotell.

Och det var för ett år sedan han upptäckte att det fanns ett intresse för gott hembakat bröd när han för första gången deltog på Husby marknad.

- Jag var uppe hela natten och bakade 50 limpor, de var slut på tio minuter, minns han den första gången han deltog.

- Då upptäckte jag att folk var positiva till gott kvalitetsbröd.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons