Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han öppnar festivalen

Annons

Per Tengstrand. Sinfonia Varsovia under José Cura. Griegs pianokonsert. Rachmaninovs andra symfoni.

Det är de viktigaste ingridienserna i Musik vid Siljans öppningskonsert i Dalhalla i morgon.

Någon enstaka svensk pianist kan möjligen göra Per Tengstrand, 32, rangen stridig just nu. Sedan genombrottet i en tävling i Cleveland, USA, 1997 är Tengstrand engagerad i en stor internationell karriär i vilken han gör de flesta av sina framträdanden utomlands. Griegs pianokonsert (i a-moll, op. 16) har han spelat vid ungefär 30 konserttillfällen. Det är ett mycket populärt verk, och marknaden för skivinspelningar av det, har bedömts som så mättad att det inte ännu varit läge för Tengstrand att spela in det.

- Jag kräver av mig själv att framställningen ska vara fräsch. Därför försökte jag att nollställa mig själv så mycket som möjligt när jag började arbeta med konserten för några veckor sedan, säger han.

Formmässigt betecknar Tengstrand verket som "en typisk romantisk pianokonsert". Han hör en nordisk klang och noterar en signifikant "nordisk klang".

- Totalintrycket blir en sorts svalhet, men absolut inte kyla.

Noterbart är att första satsens kadens till sin karaktär är orkestral och att klimax nås när 80 av de 81 musikerna på scenen är tysta. Pianokonserten präglas av en fin balans och en utsökt orkestrering.

- Tjajkovskijs är pianokonsert svårare att spela, men det beror också på dess större omfång. Griegs är runt 30 minuter.

Tengstrands tolkning kommer att präglas av att han i morgon gör den i väldiga Dalhalla. Han vet av framträdanden i parker med Detroit Symphony Orchestra att det är svårt att ägna sig åt det intima vid stort upplagda utomhuskonserter.

En annan faktor som gör att Tengstrand tror att det blir breda penseldrag under konserten i morgon är dirigenten - José Cura.

Tengstrand repeterade med dirigent och orkester i Warsawa på tisdagen.

- Det är en mycket bra orkester och jag känner flera i den som jag spelat med när de varit i andra orkestrar. Cura jobbar jättehårt och har en tenormässig, tempramentsfull stil med dramatiska gester, säger Tengstrand.

José Cura känner starkt för Griegs musik och begärde särskilt att få dirigera verk av norrmannen när det efter Curakonserten 1999 snabbt började planeras ett återbesök. Sinfonia Varsovia spelar de välkända Peer Gynt-variationerna och Rachmaninovs andra symfoni (vilken orkestern i vintras spelade in på en uppmärksammad skiva).

Tengstrand ser mycket fram emot konserten i morgon.

- Både publik och artister inspireras av en sådan arena. Det känns väldigt speciellt. Som något man får möjlighet att göra kanske bara en gång i livet.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons