Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han nobbar matjättarna

Annons

Det är fyra butiker i Dalarna som har ställt sig utanför de tre stora kedjorna: Rätt pris i Borlänge, Hedemora och Avesta och Spar-extra i Falun. Jan-Åke Öster äger butikerna tillsammans med sin bror Peo.

- Det känns lite roligt. Det känns som om vi inom Fri mat är de sista entusiasterna, säger Jan-Åke medan han går mellan frysdiskarna i butiken i Borlänge.

Det är inte någon oerfaren handlare som har tagit det här steget. Han har arbetat i branschen sedan han gick ut gymnasiet. Juni 1969 började han dra vagnar vid dåvarande Hemköp på Gamla Tunavägen. Sedan dess har han arbetat med dagligvaror och startat butiker på många platser i Sverige, och i Schweiz och USA. 1983 tog han och brodern över två butiker i Borlänge. De senaste åren har de haft fyra butiker som har varit löst knutna till Axfoodgruppen och de har haft Dagab som grossist. Butikerna har betalt 0,3 procent av omsättningen till Axfood.

2001 gick han med i den ekonomiska föreningen Fri mat. Där ingår handlare som vill stå utanför de stora matkedjorna. Fri mat har vuxit och numera är 33 handlare i landet anslutna. Föreningen låter medlemmarna göra inköp tillsammans och ger juridisk hjälp. Det senare är inte minst viktigt eftersom det inte är helt lätt att bryta med de stora grossisterna. Rätt pris i Dalarna betalar inte längre någon avgift till Axfood. Därmed tycker inte Axfood att butiken har rätt att använda logotypen Rätt pris. Det ingick när Axfood tog över Rätt pris, anser Axfood. Det är fel, tycker Jan-Åke Öster, som hävdar att dalabutikerna var med och betalade för det när Rätt pris-namnet togs fram.

Öster tycker att de fyra butikerna har fått större frihet sedan de lämnade Axfood. De bestämmer själva vad som ska finnas i hyllorna. Det blir billigare att förhandla direkt med producenterna eller köpa upp varorna via grossisten Bergendahls i Hässleholm. De slipper också de 0,3 procenten som tidigare gick till Axfood.

Hans Moberg, köpman vid Ica Kvantum-Kupolen, underkänner det här resonemanget. Det blir inte billigare för kunden om butiken står ensam, anser han. De enorma inköp som Icakoncernen kan göra pressar priserna. Att de betalar en avgift till Ica/Ahold är riktigt. Men de får mycket för de pengarna, tycker han. Handlarna slipper lägga ner tid på att förhandla med leverantörer. En annan fördel med centrala inköp är att matkvaliteten är testad. Ica har liksom Coop ett provkök där varorna kontrolleras, det är en fördel för kunden, menar han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons