Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han målar gärna stilleben av rörtänger

Annons

Det har varit ett tungt år för Staffan Lindh. Som far till den mördade utrikesministern Anna Lindh har han på nära håll fått se den mest vedervärdiga av samhällets avigsidor. Ämnet är dock något som han helst vill lägga åt sidan för att i stället berätta om sin konst.

Utställningen är den första för Staffan Lindh i Vansbro och med till fredagens hängning hade han ett 40-tal tavlor varav ett tiotal var koppargrafik. Människor i de mest varierande situationer tycks vara huvudmotivet.

- Jag målar nästan alltid människor, berättar Staffan om sina tavlor som ofta går i mörka färger, målade med grova drag.

Han tycks dock även ha en förkärlek till betydligt hårdare motiv, nämligen stilleben av verktyg.

- Stilleben visar ju oftast mer kvinnliga motiv men varför ska jag plocka fram min frus verktyg? Jag tyckte att morfars gamla rörtänger såg betydligt mer aggressiva ut, säger Staffan Lindh.

I stället för de vanliga motiven som vaser och fruktskålar har Staffan alltså valt betydligt mer manliga motiv som skruvstäd, hackor, släggor.

- Jag sålde nyligen en målning som föreställde en hyvelbänk där det låg en Black & Decker elhyvel från 80-talet. Jag tyckte att det var en bra kombination eftersom hyvelbänken i stort sett har sett likadan ut sedan 1300-talet medan elhyveln representerar en helt annan tidsepok.

Utställningen, som arrangeras av Färg & form tillsammans med Kultur Vansbro, premiärvisades i lördags och pågår under två veckor.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons