Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lever under terrorhot

Annons

Sedan två år arbetar Jan-Ove Wilbäck som biståndsarbetare i Kenya. Uppdragsgivare är organisationen Diakonia.

Den sista tiden har dock situationer för utlänningar i Kenya förändrats dramatiskt på grund av att terrororganisationen al-Qaida hotat att slå till i landet, framför allt då mot brittiska intressen och flygbolaget British Airways.

Dessa hot har också påverkat Jan-Ove Wilbäcks vardag.

- Terrorhoten är verkligen något vi märker av här nere. Tv rapporterar hela tiden och alla människor är mycket vaksamma, berättar Jan-Ove som befinner sig där tillsammans med sin familj.

- För egen del försöker vi undvika att besöka stora shoppingcentra och även de centrala delarna av Nairobi. Själva Diakonia har väl inget uttalat hot över sig, men vi har ändå varit kallade till svenska ambassaden för en extra säkerhetsgenomgång.

- Ambassaden har för övrigt flyttat ut ur sina vanliga lokaler och in i ambassadörens residens. Många anställda där arbetar nu också hemifrån. Orsaken är främst att ambassaden annars ligger på tionde våningen i ett höghus som också inrymmer flera andra ambassader samt kontoret för British Airways. Jag har själv nyligen varit där, och det kändes minst sagt obehagligt, berättar han.

Kenya är till stora delar ett muslimskt land men en majoritet av befolkningen fördömer al-Qaida och dess verksamhet.

- Stödet för dom och andra terrororganisationer är så vitt jag vet mycket litet utan istället fördömer man deras verksamhet med stöd av vad som står i Koranen.

Den 10 juni ska Jan-Ove Wilbäck och hans familj flyga hem till Sverige på semester. En resa som dock inte sker med British Airways vars flygningar till och från Nairobi är klart uttalade terrormål.

- Lyckligtvis har vi bokat resan via holländska KLM och Kenya Airways. Vad jag har förstått så skickar British Airways sina bokningar till Entebbe-flygplatsen i Uganda, men jag har svårt att se att risken skulle vara mindre där.

Om terrorhoten i Kenya inte trappas upp räknar Wilbäck med att resa tillbaka till Kenya för ytterligare ett års arbete.

- Om inte läget blir värre vill säga, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons