Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lär unga vårda vilt

Annons

I början på året bad Anders Wik-lund kommunen om att få jakträtt på kommunal mark nära bebyggelse och vägar. Syftet var att få ner antalet rådjur som uppehåller sig där och ofta blir påkörda med dyra samhällskostnader och lidande för djuren som följd.

Kommunen insåg fördelarna med Anders förslag men vågade inte gå honom till mötes.

- De tyckte det var lite känsligt och det kan man förstå, säger Anders Wiklund.

Men hans förslag sådde frön på andra håll. Karl-Erik Norén arrenderar cirka 400 hektar i bland annat Varggårdsområdet som är ett av Falu tätorts rådjursrikaste områden.

Han ställde sin mark till förfogande för ett projekt som byggde på Anders idéer. In i projektet kom också Svenska jägareförbudet och Studiefrämjandet. Tillsammans har de skapat "Viltvårdsprojektet på Varggården" som är en ren ungdomssatsning i studiecirkelform.

- De ska få lära sig allt från att bygga fågelholkar, lägga ut saltstenar och tillsammans med oss bygga foderplatser för rådjuren på lämpliga platser för att få bort dem från Rättviks- och Leksandsvägen, säger Anders Wik-lund.

Eventuellt ska ungdomarna också få följa med och sitta tysta på pass vid någon mindre jakt. Skytte kan också komma att ingå i utbildningen. Detta då ett av syftena med studiecirkeln också är att få ungdomarna jaktintresserade. Jägarkåren börjar bli lite ålderstigen och behöver fyllas på underifrån men det är svårt i dag.

- Man kan därför också se projektet som en förberedelse till jägarskolan om ungdomarnas intresse håller i sig, säger Anders Wiklund.

I onsdags var det första cirkelträffen med sju ungdomar mellan tio och 14 år. Två av dem är flickor. Förutom teori kommer de att få vistas mycket ute i naturen.

- Ja, det blir lite som hajk, säger Anders.

Men den mark som projektet har tillgång till via Karl-Erik Norén är egentligen för liten för projektet. Anders Wiklund har därför begärt att få arrendera den mark i Varggårdsområdet som kommunen äger. Det är cirka 300 hektar.

- Kommunens egen viltvård är i princip obefintlig men då skulle den få viltvård värd namnet, säger Anders Wiklund.

Förutom ungdomsprojektet vill han bedriva en del jakt i de områden där det går för att få ner antalet rådjur och därmed minska trafikolyckorna. Det behöver också skjutas undan en hel del kråk- och måsfåglar i området.

Kommunen har redan börjat undersöka om man kan bifalla hans begäran. Men redan nu ser kommunalrådet Dan Westerberg positivt på saken. Förutom ungdomsprojektet har kommunen mycket att vinna på förslaget.

- Jag är själv gammal jägare och vet hur viktigt det är med viltvård och den görs bäst av privata intressen. Speciellt viktigt tycker jag det är att få ner viltolyckorna, särskilt utefter Rättviksvägen, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons