Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lade ut den döda kon

Annons

Det var miljöpolisen Anders Stickå som vid spaning med polishelikopter upptäckte kokadavren i onsdags.

En stor del av kadavren var uppätna.

Spekulationer fanns att det var en åtel - till för att locka dit varg.

Och att djurkropparna var förgiftade - liknande det fall som polisen utreder från ifjol, då det hittades cyanidindränkta köttstycken mitt i vargreviret.

Men i går trädde lantbrukaren Per-Olof Stoor fram och berättade:

- Det är jag som kört ut de döda kropparna i skogen. Det har jag gjort i 34 års tid utan att någon haft synpunkter på det.

- Jag anser att det är mattillskott både för vilda djur och fåglar. Förr har björnarna tagit kropparna.

Stoor har sin gård i Östanvik - mitt i vargreviret. Han har drygt 130 djur i sin besättning och han vill inte lägga sig i vargdebatten i byn.

- Nej. Men jag aldrig haft någon påhälsning av varg runt min egendom, säger han.

Efter avslöjandet av att man hittat kokadavren har Stoor pratat med både polisen och miljökontoret i Rättvik.

- Jag har gjort fel och ska självklart betala mina böter. Men jag hade ingen aning om att det var förbjudet att lägga ut kropparna - det har jag ju gjort i 34 år.

- Det är dyrt att skicka bort de döda djuren till destruktion någonstans i Västergötland. Jag har tyckt det här var ett bättre sätt, säger han.

Nu får Stoor betala böter för brott mot Jordbruksverkets föreskrifter - på grund av att döda kor klassas som högriskavfall (smittrisk) måste de endera köras till destruktion eller grävas ner.

Och i framtiden ska han anlägga en kokyrkogård i närområdet.

- Jag har pratat med miljökontoret och tillsammans ska vi ordna en plats där jag i fortsättningen ska gräva ner döda djur från min besättning, säger han.

Trots att detta brott nu är uppklarat fortsätter polis och åklagare att undersöka fallet.

- Vi har vissa kontroller kvar att utföra, säger miljöpolis Anders Stickå utan att avslöja om det är för att utröna om någon hällt gift i djurkropparna.

Enligt experter är det också av stor betydelse för vargens naturliga beteende att de äter kadaver utlagt av en människa.

Experter menar att vargen då kan dra sig närmare bebyggelse - precis som fallet är med björnar på några platser i länet.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons